Уеб-камерата „чете“ текста на екрана чрез отражението в очилата

Видеоконференциите се оказват удобен начин за проследяване какво има на екрана
(снимка: CC0 Public Domain)

Интересна възможност за проследяване чрез уеб-камерата разкриха експерти по сигурност. Оказва се, че вградената в лаптопите камера може да се използва за прочитане на текста на екрана чрез отражението в очилата на потребителя.

Изследователи от Мичиганския университет в САЩ и Университета Джъдзян в Китай са провели изследване, което показва възможността за непреднамерено разкриване на поверителна информация на екрана на компютъра, поради отражението в очилата на потребителите.



Засега прихващането е ограничено до шрифтове с големина 28 пункта (10 мм), но с подобряване на камерите на лаптопите ще стане възможно прочитането и на по-малък текст.

Резултатите от изследването са публикувани в статия на портала ArXiv. „Нашата работа изследва и описва жизнеспособни модели на заплахи, базирани на оптични атаки, използващи многокадрови техники за супер-разделителна способност за последователности от видеокадри“, обясняват учените.

При контролирани лабораторни условия, 720p камера разпознава екранни текстове с височина около 10 мм с над 75% точност, което съответства на размер на шрифта от 28 пункта. Този шрифт обикновено се използва за заглавия и презентации.

Очевидно, възползвайки се от подобна възможност, работодателят ще може да контролира какво правят отдалечените служители, а освен това е налице заплаха за сигурността по време на преговори чрез видеоконференции.

Може да се очаква също, че невронните мрежи лесно ще разпознават изображения от екраните чрез отражението им в очилата. Следователно заплахата, за която предупреждават изследователите, не може да се третира пренебрежително.



Учените съветват разработчиците на приложения за телеконференции да създадат филтри за замъгляване на изображенията на очилата, като и да предлагат собствени уникални алгоритми за тази цел.

Коментари по темата: „Уеб-камерата „чете“ текста на екрана чрез отражението в очилата”

добавете коментар...

  1. Или пък

    Или просто лепваш едно парче изолирбанд на камерата.

  2. :o)

    тоест ако не носиш очила ще те хванат за дедовия… 🙂
    Абе четях едно време фантастични разкази за “прожектиране на реклами в ретината”
    и то взе лека полека да си става реалност :))))

Коментар