10 топ тенденции в хостинг услугите за 2022-2023 година

Намирането на надежден доставчик на хостинг услуги, както и изборът на правилния хостинг според нуждите на вашия бизнес, е от ключово значение, особено когато става въпрос за онлайн магазини.

В тази връзка е много важно при избора на хостинг услуги те да бъдат актуални и да следват последните иновации и технологии. Именно затова в тази статия ще разгледаме кои са 10-те топ тенденции в хостинга за 2022-ра и 2023 година.

снимка: Unsplash

Multi-cloud хостинг

Multi-cloud хостингът е иновативна технология, позволяваща по-добра организационна устойчивост, екипна работа и по-лесно управление на голямо количество данни. Това от своя страна дава възможност за изграждането на здрава основа за бъдещето на вашия бизнес.

Тази тенденция включва две или повече облачни среди, а от гледна точка на бизнес модел multi-cloud хостингът е стратегия, която дава възможност на една организация да използва няколко платформи за изчисления в облака за изпълнението на различни задачи и процеси.

Зелен уеб хостинг

Знаете ли, че годишното производство на въглероден диоксид в интернет е равно на 31 милиона автомобила, които се движат в целия свят по едно и също време? Не е никак малко количеството, нали?

В тази връзка е важно да кажем, че всички данни от вашия уебсайт се съхраняват в центрове за данни (data centers), където хардуерът трябва да бъде съхраняван в хладни и контролирани среди. За целта обаче се изисква енергоемка поддръжка, която води и до значителното отделяне на CO2.

За щастие днес технологиите и иновациите бързо напредват, което води и до появата на все повече зелени хостинг компании, които търсят начин да намалят негативното влияние върху околната среда.

Конкурентни цени

Благодарение на това, че интересът и търсенето на уеб хостинг услугите става все по-голям, то и компаниите, които предлагат такъв тип услуги, се стремят да предоставят все по-нови и по-добри възможности, както и много конкурентни цени. Това означава, че можете да намерите правилните за вас и вашия бизнес услуги според определения от вас бюджет.

HTTPS като норма

Още през 2018 година Google Chrome започна да отбелязва сайтове, които не са HTTPS като “незащитени”. Към днешна дата все повече се увеличава броят на сайтовете, които преминават от HTTP на HTTPS. Това повлиява на класирането и съответно може да струва скъпо на вашия сайт, особено ако е онлайн магазин.

Преди всичко HTTPS защитава чувствителните данни, а наред с това изгражда и доверие във вашите клиенти. Това да преминете към HTTPS има решаващо значение за сигурността на вашия уебсайт.

По-малко центрове за данни

Още една тенденция, която наблюдаваме, е това, че през 2020 година се предвиждаше те да бъдат около 45% от общите разходи на IT инфраструктурата, а до 2024 прогнозите са те да намалеят до около 36.5%. Една от причините за това е използването на облачните услуги, които неминуемо елиминират необходимостта от центрове за данни.

Протоколи за сигурност

Днес киберсигурността има ключове значение. В последните няколко години измамите значително се увеличиха, затова и за хостинг доставчиците едно от най-важните неща стана  сигурността и защитата на личните данни на потребителите. В тази връзка  протоколите за сигурност и по-конкретно SSL сертифицирането и криптираното съхранение стават все по-важни и разпространени.

Предлагане на допълнителни услуги

Едно от предимствата на всеки бизнес е предлагането на допълните услуги, с които се отличават от конкуренцията. Това е и тенденция при хостинг услугите. Днес все повече хостинг доставчици предлагат нови инструменти и функции, които да отговорят на всяка една нужда на клиента, особено що се отнася до електронната търговия.

Управлявани уеб хостинг услуги

Този вид хостинг услуга набира все по-голяма популярност. Това е чудесно решение за хора, които нямат необходимите технически познания в оптимизиране на производителността и сигурността. По този начин всеки собственик на бизнес с уебсайт може да се фокусира върху други аспекти от развитието на компанията.

Таргетиране на пазари

Ако сте доставчик на хостинг услуги или тепърва влизате в тази роля, то със сигурност знаете, че няма как всички пазарни сегменти да бъдат обхванати от един доставчик на тези услуги. В тази връзка една от топ тенденциите днес е да се насочите към нишови пазари.

По този начин се фокусирате върху конкретна група от клиенти, което позволява изграждането на доверие, а и така се превръщате в експерти в дадената ниша, което е още едно голямо предимство за вас.

Създатели на уебсайтове Do It Yourself

Създателите на уебсайтовете “Do It Yourself” създават впечатлението, че различните уебсайтове са лесни за изграждане и управление. В тази връзка уеб хостингът позволява пълен контрол върху кодирането на уебсайта.

По този начин платформите за изграждане на уеб сайтове и хостинг услугите се превръщат в един от най-мощните инструменти, чрез които даден бизнес може да създаде онлайн присъствие на своя бизнес.

В заключение ще кажем, че бъдещето на хостинг услугите крие огромни възможности за всеки бизнес, така че да изгради безупречен онлайн магазин. Остава на вас да следите последните тенденции и да се стремите да бъдете актуални, така че да се превърнете в наистина добър доставчик на този тип услуги.

Коментар