Tesla „изтегля“ от пазара близо 1,1 милиона коли

1,1 милиона автомобили Tesla ще бъдат актуализирани заради дефект в системата за затваряне на прозорците (снимка: CC0 Public Domain)

Tesla изтегля близо 1,1 милиона превозни средства, тъй като системата за автоматично връщане на прозореца може да не реагира правилно след откриване на препятствие, което увеличава риска от нараняване.

Производителят на електромобили съобщи на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), че ще извърши софтуерна актуализация на системата за автоматично връщане на прозорците. Изтеглянето обхваща Model 3 от 2017-2022 г., Model Y от 2020-2021 г. и Model S и Model X от 2021-2022 г.Същевременно Tesla увери, че не е известно да има гаранционни претенции, полеви доклади, катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с проблема, станал повод за мащабната акция.

NHTSA заяви, от своя страна, че затварящ се прозорец без подходяща автоматична система за връщане може да „упражни прекомерна сила“, като прищипе крайник на шофьор или на пътник, когато се затваря. Това увеличава риска от нараняване.

Според агенцията, без правилно работеща система за връщане на прозорците превозните средства не отговарят на изискванията на федералния стандарт за безопасност на МПС за електрически прозорци.

Според информация от Tesla, по време на тестване на колите през август е установено, че производителността на системата за автоматично връщане на прозорците е имала „по-големи от очакваните вариации в отговор на откриване на прищипване“.

След обширни допълнителни тестове инженерите стигнали до извода, че поведението на прозорците не съответства на изискванията за системите за автоматично връщане. Актуализацията на софтуера „подобрява калибрирането на поведението на системата за автоматично обръщане на прозорците на автомобила“, поясняват от компанията.В четвъртък главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск критикува в Twitter описанието на проблема и употребата на думата „изтегляне“. „Терминологията е остаряла и неточна. Това е малка актуализация на софтуера. Доколкото ни е известно, няма наранявания“, каза той. В документите и NHTSA, и Tesla описват акцията като изтегляне.

Коментар