Електрониката ще поскъпва през 2023 година

Любителите на електрониката имат интерес да побързат с пазаруването до края на 2022 г., след това цените ще растат (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че сме свикнали новите електронни устройства да стават все по-достъпни, бизнесът с електроника няма да остане незасегнат от инфлационните процеси, които са на ход в глобален мащаб. Предвид неотдавнашните анонси за поскъпване на чиповете, потребителите трябва да действат бързо, ако са планирали технологични покупки, за да се възползват от по-поносимите цени през този сезон.

Вятърът на промяната полъхна през юни, когато Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-голямата фирма за чипове в света, обяви увеличение на цените, считано от 2023 г. Сега изглежда се задейства верижна реакция.



Съобщението на TSMC беше последвано от подобен анонс от Intel. Според публикация на DigiTimes, и американската Qualcomm е уведомила своите клиенти, че ще вдигне цените на чиповете. Сега изглежда, че повечето, ако не и всички компании за полупроводници се канят да повишат цените.

Потребителят го плаща

Като ключов компонент на почти всичко, което използваме в ежедневието си – от електрически четки за зъби до смартфони и автомобили – полупроводниците са вездесъщи. Това означава, че поскъпването им ще наложи вдигане на цените по цялата верига на стойността, т.е. във всички индустрии. В крайна сметка тези увеличения ще се прехвърлят върху потребителите.

Дори таксите за услуги, начислявани от компаниите за комуникации, интернет и развлечения, вероятно ще се увеличат, тъй като те прехвърлят нарастващите цени на новото си оборудване.

Тези предупреждения за покачване на цените не са изненадващи. Полупроводниковата индустрия вече доста време се бори с ограничения на капацитета, глобален дефицит и нарастващо търсене. Масло в огъня наляха и продължителните локдауни в Китай, които блокираха бизнесите от всички сфери през първата половина на годината.

Към това се добави и геополитическо напрежение, катализирано от руско-украинския конфликт, нарастващите цени на някои критични суровини, както и увеличените разходи за производителите на чипове като Intel, Micron и др.

Няма вълшебна пръчица

Както посочват анализаторите от Tirias Research, няма лесно решение за проблемите с доставките на полупроводници. Повечето от новите производствени мощности, които се градят сега, ще имат нужда от време, за да заработят. Необходими са поне две години, за да се изгради и започне да действа нова фабрика за полупроводници, дори на съществуваща производствена площадка.

От друга страна, макар че някои фабрики са се ангажирали да изградят нови производствени мощности, голяма част от този ангажимент се основава на помощно финансиране, например държавно. Такъв е случаят в САЩ и в ЕС. А държавните финансирания обикновено идват много бавно.

Освен това следва да се очаква, че новите фабрики ще бъдат пригодени да поддържат и по-модерни производствени процеси. При тях по-високите разходи ще могат да бъдат възстановени чрез по-високи маржове на печалба.

Повече инфлационен натиск

Всички тези проблеми са достатъчно лоши, но когато се комбинират с продължаващите локдауни в Китай, ограничения добив на суровини, тесните места в корабоплаването и недостига на работна ръка, полупроводниковата индустрия ще стане жертва на натиска на инфлацията.

Икономистите все по-често говорят за неизбежността на рецесията, а някои я виждат като единствен изход от текущото положение.



В резултат на това, когато става въпрос за електроника, експертите съветват потребителите да побързат да се възползват от текущите цени на това, от което се нуждаят, още през настоящия сезон. В полза на индивидуалните купувачи са и специалните оферти за учащите, които траят почти цяла есен, както и тези през празничен сезон. След това? След това по-високите цени ще бъдат норма през 2023 г.

Коментари по темата: „Електрониката ще поскъпва през 2023 година”

добавете коментар...

  1. :o)

    Българина си е пресметлив в народопсихологичен план.
    Няма да си купи нов телевизор щото “ще поскъпват”.
    Точно обратното чуди се къде да къта пари за черни дни 🙂

    Само дето и скътаните пари искат да му вземат с инфлацията…

  2. Еврика

    Точно телефоните са кратък срок на годност и вградени батерии за не повече от 3-5 години да се ползва и хвърли после. Трябва да се затегнат мерките срещу програмирано нарочно разваляне на всякакви електронни устройства. Това си е измама и рекет върху потребителите.

  3. Ерика

    Изобщо не ми дреме какво ще поскъпвате имам 2 компютъра таблета и 2 телефона и следващите 15 г няма да купя нищо повече Марш оттук нагляри комунисти прости! Ще ни Лъжете с Ковид ,войни и каквои ли не кризи и постоянно ще снадувате цените и създавате инфлация хистерии и изкуственни капокалипсиси заради вашите ненаядни и бездънни търбуси и джобове ,които така и не можахте да напълните вече колко с 3000г

  4. Йордан

    Купувайте, братя, купувайте!

    Изхвърлете си старите вещи, нищо, че те си работят. В днешния свят не са ни необходими морално остарели боклуци.

    Купувайте, че иначе такава рецесия ни чака, че фантазията ни е бедна.

Коментар