Историческа промяна в интернет

Интернет регулаторът ICANN ще одобри вероятно тази седмица инициатива за поддръжка на нелатински домейн имена, предаде Франс Прес.

Сега действащата англоезична система осигурява 37 ASCII символа, вкл. букви от латинската азбука, арабски цифри и дефис (малко тире). В някои случаи може да се извежда частично уеб адрес с нелатински графични знаци, но суфиксът на домейн името остава на латиница.

Поддръжката на имена, състоящи се напълно от нелатински символи, ще бъде една от най-важните промени в историята на интернет, посочва председателят на ICANN Питър Денгейт Тръш.

Частни лица, компании и организации ще могат да регистрират имена със символи на китайски, арабски, корейски, латиница, кирилица и пр.

Революционното решение ще бъде огласено на 30 октомври, в последния ден на провежданата в Южна Корея конференция на ICANN.

Освен това, организацията обсъжда възможни промени в структурата на домейните от топ ниво. Не е изключено физически и юридически лица да получат възможност да регистрират зони в съответствие със своите фамилии и компании, например.

Коментар