КЗК с насоки в полза на конкурентната среда

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие “Насоки за оценка за съответствието на нормативни и общи административни актове с правилата на конкуренция”.

Инициативата е част от основните приоритети на Националната програма за реформи на България, във връзка с изпълнението на Лисабонската стратегия, а именно – по-доброто регулиране.

Насоките се основават на подхода в тази област, възприет от Европейската комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и от други ведомства по конкуренция в страните членки на ЕС, съобщи КЗК.

Документът е предназначен да подпомогне държавните органи, вкл. органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, при подготовката на проекти на актове. Той определя критерии, чрез които без задълбочени познания в областта на конкуренцията може лесно да се прецени дали предлаганите разпоредби биха могли евентуално да ограничат конкуренцията.

Наръчникът дава насоки как да се постигнат набелязаните цели на съответната политика по начин, съвместим с принципите на свободната конкуренция.

Целта е да се сведат до минимум негативните последици и да се оптимизират позитивните от въвеждането на даден акт. Съществен инструмент за постигане на тази цел е своевременното консултиране на проектите на актове със заинтересованите страни.

Интегрирането на анализа за съответствието с правилата на конкуренция ще спомогне за изработване на качествени нормативни или общи административни актове и ще сведе до минимум евентуалните негативни въздействия върху конкурентната среда, заявиха от КЗК.

В случай че държавният орган – автор или вносител в МС на проект на акт, не е сигурен дали той отговаря на правилата на конкуренция, може да поиска становище от КЗК. Тогава Комисията образува производство за съответствието с правилата на конкуренция.

Становищата на КЗК имат консултативен характер за компетентния орган. Тяхната цел е да предупредят за евентуалните негативни въздействия на планирания акт върху конкуренцията и да посочат възможни алтернативи за регулиране.

Насоките ще бъдат представени по време на заседание на Съвета по европейските въпроси, както и на срещи с представители на органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление.

Коментар