Шифър по модел от бактерии се чете само от изкуствен интелект

Моделите на растеж на бактериите се оказват подходящи за криптиране на съобщения
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от университета Дюк разработиха метод за криптиране, базиран на модели на растеж на бактериални колонии. Шифърът е толкова сигурен, че може да бъде прочетен само от изкуствен интелект.

Винаги има елемент на случайност в процеса на растеж на бактериите, но принципно общите закономерности се подчиняват на първоначалните условия. Само обучен AI може да дешифрира съобщение, криптирано по новия метод. Невъзможно е нормално око да различи една бактериална колония от друга.

Моделът за развитие на бактериалната колония се променя, в зависимост от мястото за растеж и храненето. На всеки етап от развитието на колонията може да бъде присвоена определена буква от азбуката или специален знак. Ако условията в началото са винаги еднакви, тогава на всеки етап от растежа ще има подобен модел.

За обикновеното око рисунките на модела ще се различават, при това доста силно в повечето случаи. Но все пак те ще запазят нещо общо, което ще бъде толкова малко, че само обучен AI, запознат с първоначалните условия, ще може да различи и „разпознае“ буквата, шифрована в съобщението.



За да разбиете предложения метод за криптиране, наречен “emorfi”, е необходимо да прихванете съобщението, да имате собствен AI и да знаете първоначалните условия за неговото обучение. Криптографите изобщо не трябва да се занимават с живи бактерии, тъй като всичко това се описва с математически модели.

Коментар