Google подготвя безплатна алтернатива на Dolby

Значителна част от приходите на Dolby идват от лицензионни такси
(снимка: CC0 Public Domain)

На частно събитие с производители на хардуер Google говори за програмата Project Caviar, в рамките на която се разработват медийни формати за HDR видео и пространствено аудио – те ще станат безплатни алтернативи на Dolby Vision и Dolby Atmos.

Решенията, създадени от разработчиците на Project Caviar, ще бъдат интегрирани в във видео платформата YouTube, която не поддържа Dolby технологии. Google се стреми да привлече и други играчи от индустрията в проекта, включително производители на хардуер и доставчици на устройства, съобщи Protocol.Компанията започна работа в тази област преди повече от десетилетие: през 2009 г. тя погълна разработчика на видео кодеци On2, за да отвори кода на някои от своите решения; Google играе също важна роля в организацията Alliance for Open Media, отговорна за безплатния видео кодек AV1.

Отличителна черта на Project Caviar е, че това не е друг кодек. Google ще използва съществуващите технологии за създаване на нови HDR видео и 3D аудио формати с по-добра картина и звук, както е направено това в Dolby Vision и Dolby Atmos.

Рошан Балига, продуктов мениджър на Google, не споменава директно Dolby, но отбелязва, че разходите за лицензиране „могат да навредят на производителите и потребителите“. Значителна част от приходите на Dolby идват именно от лицензионни такси от производителите на оборудване.

Според някои източници, плащанията за Dolby Vision варират от $2 до $3 на устройство, докато за Dolby Atmos достигат $15 за конзолите Xbox. Един производител на ТВ приставки с цена на едро от $50 плаща по $2 за Dolby Vision и Dolby Digital.

Samsung се опита да се бори с лицензните такси, като в партньорство с други компании разработи технологията HDR10 +. Но нейната лицензирана алтернатива Dolby Vision вече се поддържа от услуги като Netflix, Disney + и HBO Max. А благодарение на Apple Music, Dolby Atmos се превърна в стандарт за пространствено аудио.

Безплатно пространствено аудио решение разработва Alliance for Open Media, в който участват Amazon, Google, Netflix, Meta и Samsung – форматът се нарича Immersive Audio Container, но едва ли ще може да издържи на маркетинга на Dolby без поддръжка.Затова Google, чрез Project Caviar, реши да гарантира, че алтернативите на Vision и Atmos предлагат повече опции, вкл. широк набор от звукови настройки за пространствено аудио и поддръжка за снимане в HDR10+, с възможност за лесно качване на материали в YouTube и други услуги.

За Dolby появата на мощен конкурент може да има сериозни финансови последици. През 2021 г. 25% от приходите на компанията са дошли от Atmos, Vision и патенти за дисплейни технологии, но в бъдеще Dolby иска да печели от тези технологии толкова, колкото и от кодеците.

Коментари по темата: „Google подготвя безплатна алтернатива на Dolby”

добавете коментар...

  1. ..

    Ах, каква изненада … явно Google са решили да разширяват YouTube … 😀

    Същата история като с VP кодека.

Коментар