Google подготвя безплатна алтернатива на Dolby

Значителна част от приходите на Dolby идват от лицензионни такси
(снимка: CC0 Public Domain)

На частно събитие с производители на хардуер Google говори за програмата Project Caviar, в рамките на която се разработват медийни формати за HDR видео и пространствено аудио – те ще станат безплатни алтернативи на Dolby Vision и Dolby Atmos.

Решенията, създадени от разработчиците на Project Caviar, ще бъдат интегрирани в във видео платформата YouTube, която не поддържа Dolby технологии. Google се стреми да привлече и други играчи от индустрията в проекта, включително производители на хардуер и доставчици на устройства, съобщи Protocol.



Компанията започна работа в тази област преди повече от десетилетие: през 2009 г. тя погълна разработчика на видео кодеци On2, за да отвори кода на някои от своите решения; Google играе също важна роля в организацията Alliance for Open Media, отговорна за безплатния видео кодек AV1.

Отличителна черта на Project Caviar е, че това не е друг кодек. Google ще използва съществуващите технологии за създаване на нови HDR видео и 3D аудио формати с по-добра картина и звук, както е направено това в Dolby Vision и Dolby Atmos.

Рошан Балига, продуктов мениджър на Google, не споменава директно Dolby, но отбелязва, че разходите за лицензиране „могат да навредят на производителите и потребителите“. Значителна част от приходите на Dolby идват именно от лицензионни такси от производителите на оборудване.

Според някои източници, плащанията за Dolby Vision варират от $2 до $3 на устройство, докато за Dolby Atmos достигат $15 за конзолите Xbox. Един производител на ТВ приставки с цена на едро от $50 плаща по $2 за Dolby Vision и Dolby Digital.

Samsung се опита да се бори с лицензните такси, като в партньорство с други компании разработи технологията HDR10 +. Но нейната лицензирана алтернатива Dolby Vision вече се поддържа от услуги като Netflix, Disney + и HBO Max. А благодарение на Apple Music, Dolby Atmos се превърна в стандарт за пространствено аудио.

Безплатно пространствено аудио решение разработва Alliance for Open Media, в който участват Amazon, Google, Netflix, Meta и Samsung – форматът се нарича Immersive Audio Container, но едва ли ще може да издържи на маркетинга на Dolby без поддръжка.



Затова Google, чрез Project Caviar, реши да гарантира, че алтернативите на Vision и Atmos предлагат повече опции, вкл. широк набор от звукови настройки за пространствено аудио и поддръжка за снимане в HDR10+, с възможност за лесно качване на материали в YouTube и други услуги.

За Dolby появата на мощен конкурент може да има сериозни финансови последици. През 2021 г. 25% от приходите на компанията са дошли от Atmos, Vision и патенти за дисплейни технологии, но в бъдеще Dolby иска да печели от тези технологии толкова, колкото и от кодеците.

Коментари по темата: „Google подготвя безплатна алтернатива на Dolby”

добавете коментар...

  1. ..

    Ах, каква изненада … явно Google са решили да разширяват YouTube … 😀

    Същата история като с VP кодека.

Коментар