Дрон с йонно задвижване летя 4,5 минути

Дрон с йонни двигатели ще може да лети безшумно над градовете (графика: Undefined Technologies)

„Безшумна“ летяща чиния с йонно задвижване може да се появи в търговската мрежа още през 2024 г. Технологичното постижение предизвика поредната вълна от любопитство и скептицизъм.

Специалният дрон е дело на Undefined Technologies и няма витла, за да лети. Вместо това цялата му широка структура е под формата на две подредени решетки от електроди, предназначени да създават електрически полета с високо напрежение.



Тези полета могат да йонизират кислородните и азотните молекули във въздуха. Това води до освобождаване на електрони, които се засилват надолу, за да създадат „йонен вятър“, който може да играе ролята на тяга за дрона.

Машината е наречена „Silent Ventus“. Разработчикът Undefined твърди, че неговата технология „Air Tantrum“ осигурява „по-високи нива на тяга, до 150% в сравнение с настоящите технологии за йонни тласкачи“.

Компанията за първи път демонстрира технологията си през 2020 г., като се похвали с 25-секунден полет, но показа само няколко колебливи секунди във видеоклип от своята „тестова лаборатория“. Мнозина се усъмниха какво точно е заснето и как.

Впоследствие Undefined разкри, че тестовият дрон е генерирал около 90 dB шум – много по-близо до „сешоар“, отколкото до „безшумен“. По-рано тази година обаче фирмата се похвали с две минути и половина полет на закрито при намалено ниво на шум от 85 dB и пусна 39-секундно видео като доказателство.



Сега компанията твърди, че е управлявала прототип на дрона за цели четири минути и половина. Той е документиран с редактирано видео с дължина 1:17 минути. Undefined твърди още, че е постигнала ниво на шум под 75 dB и, че скоро – до края на 2023 г. – нейната машина ще може да лети 15 минути с не повече от 70 dB.

Коментар