ЕЦБ разработва интерфейси за цифрово евро

Проучвателният проект на ЕЦБ за цифровото евро се очаква да приключи през първото тримесечие на 2023 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската централна банка (ЕЦБ) избра пет фирми за разработване на прототипи на потребителски интерфейси за планираната общоевропейска цифрова валута. Чрез прототипите ЕЦБ иска да тества как технологията, която ще залегне в основата на цифровото евро, ще се интегрира с потребителски интерфейси, предоставени от трети страни.

„Целта на това упражнение за създаване на прототипи е да се тества колко добре технологията зад цифровото евро ще се интегрира с прототипи, разработени от различни компании“, казаха от ЕЦБ. „Симулираните транзакции ще бъдат инициирани с помощта на фронт-енд прототипи“.



ЕЦБ стартира своя проект за цифрово евро през юни миналата година. Петте фирми, избрани за теста, включват Amazon, испанската банка CaixaBank, доставчика на плащания Wordline, Европейска инициатива за плащания (EPI), както и италианския платежен оператор Nexi. Те избрани от 54 кандидата след покана за изразяване на интерес.

Според оповестената информация, Amazon работи върху система за плащания за електронна търговия. CaixaBank разработва интерфейс за онлайн плащания тип peer-to-peer. Worldline се фокусира върху офлайн плащания peer-to-peer.

EPI разработва плащания на мястото на продажба, инициирани от платеца. От своя страна Nexi работи по интерфейс за плащания на мястото на продажба, но инициирани от получателя.

„Няма планове за повторно използване на прототипите в следващите фази на проекта за цифрово евро“, добавиха от ЕЦБ. Очаква се проучвателният проект за цифровото евро да приключи през първото тримесечие на 2023 г. Тогава ЕЦБ ще публикува своите констатации.

„Цифровото евро би било като евробанкнотите, но цифрово. Това ще бъде електронна форма на пари, емитирана от Евросистемата (ЕЦБ и националните централни банки на еврозоната), и ще бъде достъпна за всички граждани и фирми“, гласи анонс на институцията.



„Едно цифрово евро няма да замени парите в брой, а по-скоро ще ги допълни. Цифровото евро ще даде на хората допълнителен избор за това как да плащат и ще го направи по-лесно, допринасяйки за достъпността и приобщаването“, уточняват от ЕЦБ.

Коментар