SpaceX ще доставя сателитен интернет в Иран

И населението на Иран ще получи достъп до Starlink, макар че не е ясно как терминалите ще стигнат там (снимка: Starlink)

Космическата компания SpaceX възнамерява да осигури сателитен интернет на потребителите в Иран, въпреки сложните отношения на азиатската страна със САЩ. Държавният департамент вече е издал на фирмата, ръководена от Илон Мъск, т.нар. общ лиценз, който в определени случаи се използва за предоставяне на продукти и услуги на държави, санкционирани от САЩ.

Лицензът на SpaceX е издаден от американските власти след началото на протестите в Иран, които принудиха регулаторите в страната да предприемат редица мерки за ограничаване на достъпа до интернет услуги. Според портала TeslaRati, услуги като WhatsApp и LinkedIn вече са блокирани в Иран, а достъпът до редица други ресурси също е ограничен.

В отговор на съобщението на Илон Мъск, че ще пусне сателитен интернет в страната, иранските власти блокираха достъпа до уебсайта на Starlink. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен написа в Twitter, че американските власти издават специален общ лиценз за предоставяне на „по-голям достъп до цифрови комуникации“.

Няколко дни преди изявлението на държавния секретар, Илон Мъск обяви, че ще иска разрешение от американските власти да предостави на Иран сателитните си комуникации. След издаване на лиценза той публикува съобщение в Twitter: „Активиране на Starlink…“



Не ясно обаче как SpaceX планира да предостави терминали Starlink на жителите на Иран – малко вероятно е властите на страната да позволят те да бъдат законно внесени.

Съвсем наскоро американските власти отказаха на Starlink държавно финансиране от 900 милиона долара за разработване на услуги Starlink по целия свят. SpaceX нарече решението „крайно несправедливо“.

Коментар