Как да озаптим Firefox, когато яде твърде много ресурси

Лесен трик усмирява Firefox, за да не претоварва системата (снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина интернет потребители може да са забелязали, че когато използват браузера Firefox, той често подлудява компютъра – вентилаторите започват да бучат с все сила, като че ли ще стават самолетни перки, с които машината ще излита. Най-логичното обяснение за това са многобройните отворени табове, заковани или не, които при някои хора достигат няколко десетки.

Но има начин да озаптим „огнената лисица“. Решението заслужава внимание, защото браузърът Firefox си остава един от най-добрите – стабилен, надежден, с високо ниво на сигурност, изчистен.



Корекцията идва под формата на хардуерно ускорение – процес, при който приложенията се отървават от определени задачи, като ги прехвърлят към системния хардуер, вместо да използват само процесора. Firefox е едно такова приложение, което може значително да се възползва от хардуерното ускорение (HWA), но по подразбиране то е деактивирано. Как да го активираме?

Единствените неща, които биха били нужни, са актуализиран Firefox и машина, която поддържа HWA. За тези, които боравят с Linux, проверката за поддръжка на HWA е толкова проста, колкото изпълнението на командата „glxinfo | grep render” – търси се ред „direct rendering: Yes.“ Останалите операционни системи също може да поддържат HWA и това се разбира по различен начин.

А после? Време е за активиране на HWA във Firefox.

Отворете Firefox и въведете “about:config” в адресната лента. След това ще бъдете подканени да приемете риска, преди да продължите. Кликнете върху съгласието („Поемете риска и продължете”) и ще се озовете в редактор за разширена конфигурация на Firefox.

Въведете „layers.acceleration.force-enabled“ в полето за търсене. Натиснете Enter на клавиатурата. След това трябва да видите израза, посочен в резултатите.

Отдясно има икона с две стрелки, сочещи надясно и наляво – видимо равнени с резултата от търсенето. Обикновено по средата пише „false”. Кликнете на иконата със стрелките – ако е нужно няколко пъти, докато „false“ се промени на “true”. След като се погрижите за това, затворете и рестартирайте Firefox.

Ако не виждате в списъка layers.acceleration.force-enabled, ще трябва да го създадете, като кликнете с десния бутон върху празна област и изберете “New | Boolean”. Дайте име на новия запис “layers.acceleration.force-enabled” и след това задайте „true”. Рестартирайте Firefox и всичко е готово.

След този момент трябва да забележите, че Firefox вече не подлудява вентилаторите на компютъра, нито консумира толкова много системни ресурси, че всичко да зависне. Дано оттук нататък Firefox работи все така тихо и спокойно!

Коментари по темата: „Как да озаптим Firefox, когато яде твърде много ресурси”

добавете коментар...

  1. ИстинаТа

    Пишете:
    glxinfo | grep render|grep “direct rendering: Yes”

  2. Слави

    И пак Firefox е на светлинни години откъм консумация на ресурси и производителност в сравнение с ужасния Chrome…

  3. Anonymous

    Това практически включва графичното ускорение. Видеото в ютуб също вече се ускорява от видеокартата, в някои случаи може да падне качеството, но скоростта ще се увеличи.

Коментар