Цените на SSD ще паднат до 5 евроцента за гигабайт

Флаш-базираната памет ще поевтинее чувствително в близките месеци
(снимка: CC0 Public Domain)

Полупроводниковите дискове (SSD) ще поевтинеят чувствително през четвъртото тримесечие. Анализаторите от TrendForce очакват цените както на клиентските, така и на корпоративните SSD модели могат да паднат с 15-20% до края на годината.

Според експертите, на пазара има свръхпредлагане на 3D NAND флаш памет, която се използва масово в SSD устройствата. Глобалната икономическа криза и свързаната с нея висока инфлация намаляват потребителския интерес към новата електроника, компютрите и смартфоните.

Ценовата конкуренция между доставчици на чипове памет като Samsung, SK Hynix, Micron и Kioxia (заедно с Western Digital) ще продължи да нараства, което ще доведе до поевтиняване на паметта, респ. на крайните продукти, използващи NAND чипове.

Що се отнася до пазара на eMMC и UFS флаш памети, използвани главно в мобилни устройства, очаква се техните цени да намалеят с 13-18%. Слабото търсене на хромбуци, телевизори и смартфони е причината за това.

Анализаторите прогнозират, че пониженото търсене на силициеви пластини с 3D NAND чипове флаш памет, съчетано с увеличаване на производствените им обеми и запаси, ще доведе до падане на цените им с 20-25% през четвъртото тримесечие.



Според немското издание ComputerBase, местният пазар вече вижда намаления на цените на някои SSD устройства, по-специално моделите от ниския сегмент. В някои случаи цената на 1 TB SSD е паднала под 60 евро или под 6 евроцента за 1 GB.

Ако прогнозите на TrendForce се потвърдят, цената на гигабайт SSD памет трябва да падне до 5 евроцента към края на годината.

Коментар