Интерпол издирва крипто-предприемач, причинил щети за $42 млрд.

Сривът на криптовалутите бе съпроводен с огромни загуби и наказателно преследване на предприемачи (снимка: CC0 Public Domain)

По искане на южнокорейската прокуратура Интерпол издаде заповед за арест на основателя на платформата за криптовалута Terraform Labs – До Куон. Това означава, че правоприлагащите органи по света ще предприемат действия за намиране и арестуване на Куон.

След колапса на крипто-платформата, която ощети инвеститорите с повече от $42 милиарда, Куон бе обвинен в измама и кражба на средства. Миналата седмица южнокорейските власти издадоха заповед за арест на Куон, след което той написа на страницата си в Twitter, че не се укрива.

Въпреки това прокуратурата смята, че Куон е напуснал страната, за да “избегне разследването”. Самият Куон, членовете на семейството му и ключови служители на Terraform Labs са напуснали Южна Корея и са се отправили към Сингапур приблизително по едно и също време.

Куон и други служители на Terraform Labs са разследвани за финансови измами и укриване на данъци след срива на криптовалутите TerraUSD и Luna. Инвеститорите, много от които загубиха средствата си след колапса на тези активи, подадоха жалби до регулаторите.



Една от жертвите от срива на платформата Terraform Labs беше най-големият хедж фонд за криптовалута – Three Arrows Capital, отбелязва Engadget в публикация по темата.

Коментар