Защо индустрията на чиповете забави темпо

Полупроводниковата индустрия не измени на цикличния си характер – след бума последва корекция надолу (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните приходи от полупроводници намаляват за трето поредно тримесечие. В периода април-юни 2022 г. анализаторите на Omdia регистрираха спад от 1,9% – от 161,2 милиарда долара през първите три месеца на годината до 158,1 милиарда през второто тримесечие. Преди това, в продължение на осем тримесечия, световният пазар на полупроводници постоянно следваше възходяща тенденция.

Цифрите за периода април-юни са третият най-лош тримесечен резултат от началото на 20-годишното наблюдение на полупроводниковата индустрия от Omdia, подчертават анализаторите в новия си доклад за състоянието на бизнеса с чипове.



Ситуацията се промени след безпрецедентния ръст в търсенето, причинен от разпространението на дистанционни формати за работа и обучение в контекста на пандемията от Covid-19. Като се има предвид присъщата цикличност на полупроводниковата индустрия, анализаторите очакват пазарът да се коригира в остатъка от 2022 г. и вероятно през първата половина на 2023 г., преди да се възстанови.

Сред факторите, довели до негативната динамика през последното тримесечие, експертите посочват двуцифрения спад на Intel. Приходите на американския процесорен гигант в периода април-юни са намалели с 16,6% спрямо първото тримесечие и възлизат на $14,86 млрд.

Освен това през второто тримесечие на 2022 г. щатският долар се засили спрямо много други валути. В резултат на това компаниите, които отчитат резултатите си в чуждестранна валута, регистрираха спад в приходите, преведени в щатски долари. За някои производители на чипове извън САЩ тримесечните приходи са се увеличили в местна валута, но когато се преобразуват в щатски долари, тримесечният растеж се оказва отрицателен.

Анализът на резултатите на отделните чипмейкъри показва, че наред с Intel двуцифрен спад регистрира и Nvidia. Приходите на графичната компания са намалели с 11,1% до около 5,75 милиарда долара. Общо двата американски гиганта бележат спад в приходите от 3,7 милиарда долара в сравнение с първото тримесечие, което е резултат от слабото потребителско търсене на техните продукти и намалените запаси на производителите на оригинално оборудване на фона на сътресенията в света.

Малък спад, с 1,8%, отбелязва и Qualcomm. Разработчикът на мобилни процесори получи около 9,4 милиарда долара от продажба на чипове през второто тримесечие – срещу 9,55 милиарда долара през предходното тримесечие.



Но други производители на чипове увеличават приходите си. Първото място в класацията на най-големите чипмейкъри остана за Samsung – тримесечният оборот на корейската компания се увеличи от 20,15 милиарда долара през първото тримесечие до 20,3 милиарда през второто.

На второ място е Intel, а тройката затворя корейския производител SK Hynix, чиито приходи се повишиха с 8,6% до 10,79 млрд. долара. Qualcomm, Micron, Broadcom, AMD, Nvidia, Mediatek и Texas Instruments заемат останалите места в челната десетка.

Коментар