Пожар във фабрика на Tesla в Германия възмути активистите

Tesla често е критикувана за неспазване на мерките за безопасност в своите предприятия
(снимка: CC0 Public Doamain)

В завода на Tesla в Германия е избухнал пожар, който е потушен бързо от над 50 пожарникари. Пламнал е голям куп от картон, хартия и дърва, подготвени за последващо изхвърляне.

Според източници, на които се позовава The Verge, пожарът е възникнал в североизточната част на завода, близо до пункта за рециклиране, който е зает от подизпълнител. На това място производствените отпадъци се раздробяват за по-нататъшна преработка.

Какво точно е причинило пожара не се съобщава, но се знае, че инцидентът не е коствал човешки жертви. Местни активисти, които отдавна се противопоставят на завода на Tesla по екологични причини, бързо се възползваха от случая.

„Най-лошите ни страхове се сбъднаха. Настояваме за спиране на производството до изясняване на причините и обстоятелствата, както и прилагането на всички мерки за сигурност във водоохранната зона“, казва един от представителите на гражданската инициатива Grünheide.

Това не е първият пожар в заводите на американския производител на електромобили. По-рано тази година дървени палети се запалиха на паркинга на фабрика на Tesla във Фремонт, Калифорния.



Tesla беше глобена през 2019 г. от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ за неправилно почистване на запалими бои и смеси от разтворители, а пожарната служба във Фремонт нареди на компанията да оборудва фабриката с модернизирана аварийна техника.

Коментар