Южна Корея инвестира $66 млрд. в производство на електромобили

Корейската автомобилна индустрия се пренастройва към мащабно производство на електромобили (снимка: Hyundai)

Правителството на Южна Корея възнамерява да ускори производството на електрически превозни средства, така че да удвои дела на местните компании на глобалния пазар – до 12% към 2030 г. Страната възнамерява да стане един от водещите производители на електромобили в света.

За да развиe индустрията, правителството в лицето на министерството на търговията, промишлеността и енергетиката обещава да осигури данъчни стимули и да предприеме различни мерки за подкрепа, които ще стимулират инвестициите на корейските автомобилни производители. Общият обем на инвестициите в тази област се очаква да достигне 66,03 млрд. долара до 2026 г., съобщи Business Korea.



Подробна пътна карта беше обявена от министерството на среща с редица компании, вкл. Hyundai Motor, Kia, GM Korea и един от най-големите безжични оператори в страната – KT. Според плана, до 2030 г. южнокорейските фирми трябва да увеличат производството на електромобили до 3,3 милиона броя – миналата година този показател беше около 254 хиляди, или около 5% от световния пазар. До 2030 г. южнокорейските електрически превозни средства трябва да заемат 12% от пазара.

За да постигнат тази цел, производителите са обещали до 2026 г. да разработят ключов софтуер за електромобили, използвайки собствени ресурси, и да обучат 30 000 кадри за индустрията. Освен това, според министерството, до 2030 г. около 300 компании трябва да се занимават с разработка на софтуер за електрически превозни средства.

Страната възнамерява също да произвежда процесори, сензори и други важни компоненти, за да удвои дела си в съответния пазарен сегмент до 6,6% към 2030 г. Плановете включват също разработване на високо-конкурентни електрически и водородни машини.

За да осигури „бърз, но плавен преход“ за индустрията, правителството обеща да подкрепи производителите да диверсифицират портфолиото си. Освен това властите ще следят отблизо търсенето и предлагането на ключови компоненти, внасяни от чужбина, и ще използват собствените си резерви, за да компенсират евентуални прекъсвания в доставките им.

Един от приоритетите ще бъде развитието на технологиите за автономно шофиране. Южна Корея възнамерява да подкрепи разработката на свързани компоненти чрез създаване на изследователски съоръжения, които ще стимулират производството им в страната от 2024 г.



И накрая, властите възнамеряват значително да отслабят регулациите на индустрията, за да улеснят навлизането на нови модели услуги и технологии на пазара. Правителството ще продължи консултациите с производителите на автомобили за разработване на подробни планове.

Коментар