Intel вгражда разширен AI блок в Core процесорите

Бъдещите Core процесори от 14-то поколение ще имат вграден AI блок с разширени функции
(снимка: Intel)

Intel ще се съсредоточи върху разширяване на възможностите на изкуствения интелект в следващото поколение процесори с кодово име Meteor Lake, стана ясно на голямото Innovation събитие на компанията тази седмица.

Хардуерното ускорение на AI алгоритмите в процесора ще реши успешно задачи като визуално разпознаване на шаблони, прогнозиране и филтриране на фонов шум при използване на гласови асистенти Alexa или Cortana. Много компютърни приложения като Photoshop и Teams вече активно използват AI, а хардуерната поддръжка от процесора значително ще ускори работата им.



Слухове за въвеждане на AI блок в процесорите Meteor Lake циркулират повече от година, но този път има официално потвърждение под формата на актуализации на драйвери и подробности за бъдещата процесорна архитектура. Блокът VPU (Versatile Processing Unit) с възможности за AI носи кодовото име Movidus.

Добавянето на AI способности в новите процесори може да се сравни с внедряването на математически копроцесор с плаваща запетая в CPU, заяви главният изпълнителен директор на Intel – Пат Гелсингер. Първоначално потребителите казваха, че нямат нужда от подобна функционалност, но с течение на времето тя се превърна в стандарт. По същия начин блокът с AI ще стане стандарт и ще бъде инсталиран на всяка от платформите на Intel, вярва Гелсингър.

Meteor Lake с активиран AI разкрива много възможности, като например симултанен превод в Zoom и Teams или стенограма на разговорите, а камерите постоянно ще следят говорещия и ще подобряват изображението. Intel твърди, че Microsoft ще поддържа новия AI ускорител.

Microsoft, от своя страна, вярва, че невронните копроцесори, като VPU на Intel, променят играта в компютърните технологии и ще бъдат ключови за цяла нова гама от потребителски изживявания на компютри с Windows, коментира Вивек Прадип от компанията, който потвърди, че си сътрудничат с Intel в областта на VPU.



Това не е първият опит за вграждане на AI възможности в процесора. Преди това Intel се опита да внедри някои AI функции в 10-то поколение процесори Ice Lake. Подобни опити бяха направени от Qualcomm с нейните процесори Snapdragon. Нито едното, нито другото решение обаче не станаха популярни.

Коментар