Умни системи за отопление – идеалното решение за зимния сезон

Интелигентна термостатна глава позволява контролиране на температурата в помещението бързо, лесно и прецизно, само с няколко клика в мобилното приложение
(снимка: Смарт Арена)

И тази година зимният сезон наближи неусетно. Ако нямате добро и трайно решение, свързано с отоплителната инсталация в дома, точно сега е идеалният момент да се насочите към една от най-иновативните съвременни алтернативи, а именно възможността за изграждане на смарт система, благодарение на която ще можете да контролирате и автоматизирате и най-малкия детайл. 

Сигурно си мислите, че процесът е сложен и трудоемък. Понякога това е абсолютно логично и резонно заключение, но за щастие има и също толкова ефективни, но далеч по-опростени варианти за интелигентно отопление. Един такъв е монтирането на малко умно устройство, наречено термоглава за радиатор. То спомага да се насладим по-оптимално на престоя в дома, дори и навън да е студена и неприветлива зима.

Какво представлява термоглавата за радиатор?

Тази симпатична енергоспестяваща термостатна глава е ротативно устройство, коeто контролира количеството топлина, излъчвано от радиатора. Среща се както в обикновени механични вариации за ръчно нагласяне, така и в по-специализирани смарт такива, които именно представляват интерес за проектантите на автоматизирани домове от ново поколение.

Защо? Защото заместват изключително успешно ръчно програмируемите варианти, монтират се лесно и могат да се програмират според желанията ни.

Какви са предимствата на термоглавата за радиатор и защо си заслужава да я включим като компонент в умната отоплителна инсталация?

Наличието на интелигентна термостатна глава прави възможно контролирането на температурата в помещението бързо, лесно и прецизно, само с няколко клика в съответното приложение. По този начин се спестяват време и усилия, а също така се осигурява по-оптимална степен на удобство и комфорт за хората. За да постигнете това състояние на термична нирвана, често са ви необходими само Wi-Fi и Bluetooth, с които можете да си осигурите идеална температура на околната среда дори и дистанционно.

Термоглавата за радиатор е универсална – съвместима е с котли за централно отопление, класическо парно и термопомпи (снимка: Смарт Арена)

Устройството не напразно се нарича смарт термоглава за радиатор, защото наистина позволява изключително точно и бързо програмиране на различни температури в съответните стаи на жилището – едно далеч не толкова скромно постижение. Някои модели имат невероятната способност да менажират температурното равнище в близо 10 помещения, което е повече от достатъчно за всяко стандартно жилище.

Друго предимство на термоглавата за радиатор се крие в нейната универсалност – съвместима е с котли за централно отопление, класическо парно и термопомпи. Монтира се изключително лесно, като всяко ново устройство, достъпно на пазара, върви с инструкции за инсталация и експлоатация. Спецификата е, че обикновено е необходимо и допълнително приспособление – хъб, който да го свърже към централната интернет мрежа в дома.

Множество умни термоглави разполагат с различни функции, които подсигуряват оптимизиране на разходите за енергия и предотвратяване на напразната работа на радиаторите. Така някои приспособления могат да индикират, ако сте оставили прозореца си неволно отворен, и да намалят желаните градуси абсолютно автоматично. Други разполагат със сензори за геолокация, които самостоятелно дефинират дали има човек в помещението или в дома като цяло – ако не, нагласят температурата с една идея по-ниско.

Опцията за нагласяне на цели режими, валидни в по-продължителен период от време, ви спестява необходимостта да обръщате ежедневно внимание на въпроса с отоплението. Задавате градусите и продължителността веднъж и се наслаждавате на заслужените плодове от своя труд.