На Apple ще са нужни години и милиарди долари, за да скъса с Китай

Около 98% от смартфоните на Appple в момента се произвеждат в китайски предприятия
(снимка: CC0 Public Domain)

Редица американски компании се опитват да намалят зависимостта си от Китай, но на практика пълното скъсване с азиатската страна е изключително трудно, ако не и невъзможно, според експертен анализ на Bloomberg. Apple не е изключение от това правило.

Някои от новите iPhone 14s вече се произвеждат в Индия, а Foxconn, най-големият производствен партньор на Apple, e готов да инвестира 300 милиона долара за разширяване на капацитета си във Виетнам. Изтеглянето на само 10% от производствения капацитет на Apple от Китай обаче ще отнеме около 8 години.

В момента 98% от айфоните се произвеждат в страната, твърдят анализаторите от Bloomberg Intelligence. Китай е подкрепен не само от десетки доставчици на компоненти, но и от модерна инфраструктура: ефективен транспорт, комуникации и електроснабдяване.



Само производителите на играчки и тениски могат бързо да се отърват от зависимостта си от Китай, докато технологичните компании по света са инвестирали десетки милиарди долари в местната индустрия през последните 20 години, изграждайки стабилни производствени вериги. Прекъсването на тези връзки може да отнеме също толкова време, причинявайки непоправими щети на вече отслабената световна икономика.

През последните години политическият фактор все повече възпрепятства интеграцията на САЩ и Китай. Разногласията, възникнали при Доналд Тръмп, се засилиха с идването на власт на Джо Байдън. Вашингтон наложи санкции на най-големите китайски компании, водени от Huawei.

Ситуацията стана още по-сложна след въвеждането на строги мерки от страна на Пекин за ограничаване на пандемията. И накрая, отношенията се влошиха рязко от противоречията между двете страни по въпроса за Тайван.

До края на 2020 г. американски компании са инвестирали 90 милиарда долара в китайски партньори, а последвалите събития не попречиха тази сума да нарасне с 2,5 милиарда долара през 2021 г. В действителност тези суми може да са повече, защото средствата се изпращат и през Хонконг и класически офшорни зони като Каймановите и Вирджинските острови.

Въпреки основателните опасения на американците от възможните последици от търговската война за цялата световна икономика, САЩ бавно, но сигурно прекъсват отношенията си с Китай. На 23 септември анализаторите на Goldman Sachs публикуваха доклад, който твърди, че делът на Китай в американския внос на технологии е намалял с 10% от 2017 г. насам, главно поради мобилния сегмент.

Apple разчита най-много на Китай, в сравнение с останалите американски технологични компании, вкл. Amazon, HP, Microsoft, Cisco и Dell. До 2030 г. общата зависимост на технологичната индустрия на САЩ от Китай може да намалее с 20-40%, а през следващото десетилетие производителите на електроника да сведат зависимостта си до 20-30%, изчислява Bloomberg Intelligence.

Белият дом използва двустранен подход за постигане на тази цел: от една страна, предлага субсидии на американски компании за преместване на производството в САЩ, а от друга, възпира по-нататъшните инвестиции в Китай чрез повишаване на митата и въвеждане на експортен контрол.



Законът за чиповете предвижда субсидии за компании, които произвеждат 28-нм и по-“тънки” чипове в САЩ, а правилата за контрол на износа към Китай са разширени към оборудването за производство на чипове по 14-нм и по-напреднали технологии.

Американско-китайският бизнес съвет (USCBC) казва, че оптимизмът на американските компании по отношение на Китай е паднал до най-ниското си ниво: това е улеснено от твърдата политика на Пекин за предотвратяване на разпространението на пандемията, прекъсванията на електрозахранването в страната и геополитически фактори – поради това повече от половината от анкетираните са отложили или отменили инвестиционните си планове.

Все още обаче е рано да се говори за изселване на американския бизнес от Китай. Формулата “Китай плюс едно” остава общоприета, като се приема, че основната производствена база е Китай, а нови мощности се изграждат в Южна и Югоизточна Азия: Индия, Виетнам, Малайзия, Тайланд и Индонезия. Миналата година американски компании обявиха намерението си да инвестират около 740 милиона долара във виетнамско производство, което е най-високото ниво от 2017 г. насам и двойно повече от 2020 г.



Критичен, но уязвим компонент на веригите за доставки за САЩ е Тайван, където TSMC произвежда повече от 90% от модерните граждански и военни чипове. Apple, MediaTek и Qualcomm, които контролират 85% от пазара на мобилни процесори, произвеждат своите чипове в TSMC.

През следващите пет години Тайван ще остане ключов производител на модерни чипове, уверени са анализатори от Bloomberg Intelligence. Но континентален Китай е по петите на бившата си територия: 19 от 20-те най-бързо развиващи се производители на чипове в света през последните четири тримесечия са базирани в Китай.

Коментари по темата: „На Apple ще са нужни години и милиарди долари, за да скъса с Китай”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Много питаш, гледай си твоята фирма.

  2. еХперт

    А промишления шпионаж колко им струва?

Коментар