Optimus – хуманоидният робот на Tesla е близо до серийно производство

Прототип на хуманоидния робот Optimus без външни панели по тялото
(снимка: Tesla)

Прототипи на хуманоиден робот Optimus гастролираха на сцената в Пало Алто, където вчера се състоя очакваният с интерес Tesla AI Day 2022. При серийно производство в милиони копия подобни роботи ще струват под 20 000 долара, заяви шефът на компанията Илон Мъск.

Обещанието на Мъск е доста амбициозно, като се има предвид, че цената на създадените до момента хуманоидни роботи надхвърля 100 000 долара. Освен това те са „безмозъчни“, по думите на Илон, докато Optimus ще стане „робот с върхови способности“, управляван от система с изкуствен интелект, която Tesla усъвършенства по примера на автоматичното управление на електромобилите.



Първият прототип, показан от Tesla, нямаше външни панели на тялото, движеше се самостоятелно около сцената на два крака и махаше с ръце в ритъма на музиката. Мъск призна, че роботът е ходил по повърхността за първи път без предпазни опори по време на презентацията. Притеснен от навлизането на робота дълбоко в сцената, Илон смутено обясни, че колегите му не искат да оставят прототипа да падне с лицето надолу.

Хуманоидният робот на Tesla от първо поколение използваше задвижващи механизми, разработени от външни компании. Но показаният сега робот от второ поколение разчита на механизми, проектирани изцяло от Tesla.

Вторият прототип, показан на публиката, беше изведен на сцената с количка, макар че може да ходи и сам. Мъск обеща, че роботът ще усвои това умение след няколко седмици. Прототипът имаше не само по-представителен външен вид, но и ръце в човешки пропорции. Окачен на опора, роботът правеше движения не само с ръцете и главата, но и с краката.

Мъск увери, че този прототип е доста близо до серийната версия по отношение на степените на свобода на движение. В идеалния случай Tesla ще се опита да създаде робот, чиито ръце имат 27 степени на свобода, а тялото – около 28, докато при хората са повече от 200.

Разработчиците на Tesla сега се опитват да подобрят манипулаторите, така че роботът да може да изпълнява много задачи и да замести човека в определени дейности. На видео се видя как роботът полива цветя в офис, носи кутии и повдига метални пръти в завод в Калифорния, който произвежда електромобили. В същото време зад гърба на прототипа се виждаше кабел, който го предпазва да не падне.

Прототипът на Optimus, който е много близо до серийно производство
(снимка: Tesla)

Инженерите на компанията също работят по създаване на батерия, която се побира в тялото на робота, има капацитет 2,3 kWh и го поддържа активен цял ден без презареждане при номинално напрежение от 52 V. Теглото на робота е в рамките на 73 кг.

Специалистите на Tesla оптимизират дизайна на робота по време на виртуални краш тестове, симулиращи падане с лицето надолу. Те са се погрижили дизайнът и основните сензори и задвижвания на робота да не пострадат и той да остане работещ.

В торса е вграден бордови компютър, базиран на собствен процесор Tesla с висока степен на интеграция и поддръжка на Wi-Fi и LTE безжични интерфейси. Експертите на Tesla усъвършенстват също ставите, крайниците и електромеханичните задвижвания на робота, както и алгоритмите за управление.



По традиция Илон Мъск говори и за светлото бъдеще, в което такива роботи ще водят цялото човечество. Милиони роботи на Tesla ще помогнат за изграждане на заможно общество без бедност, каза той. В същото време публичният характер на капитала на Tesla позволява на обществото да контролира дейността на компанията.

„Ако полудея, можете да ме уволните. Важно е. Може би не съм луд”, каза Илон Мъск и добави, че на позицията си в Tesla не може да прави каквото си иска, както мнозина си мислят.

Коментари по темата: „Optimus – хуманоидният робот на Tesla е близо до серийно производство”

добавете коментар...

  1. До "Повече инфо"

    След ъпдейт скоро ще може и да оножда

  2. Повече инфо

    Хубаво ама дали говори и дали разбира реч и най вече :
    Робот донеси ми бира от хладилника за да не изпусна мача? ще стане каквото трябва?
    А и кафе и чай прави ли щото ако ще е за разхождане като в демото нема нужда такива си имаме – кучета се казват и породи много.
    А и колко вдига че ако ще пренася дърва и въглища ама по 5 кила не е оферта?

  3. Anonymous

    Honda asimo – $2,5 милиона !

Коментар