Геополитическите събития дадоха тласък на DDoS атаките

Честотата на DDoS атаките е тясно свързана със социално-политическите събития на световната сцена, установиха експерти по кибербезопасност (снимка: CC0 Public Domain)

Геополитическото напрежение, породено от военният конфликт между Русия и Украйна, се отразява на пейзажа на кибератаките. Ботнет мрежите „продължават да се развиват с плашещи темпове“, според нов доклад за сигурността на Netscout.

DDoS атаките са скочили рязко преди, около и след началото на конфликта между Русия и Украйна, сочи анализът. Малко след това „видяхме спад в атаките срещу украински активи, тъй като инфраструктурата е унищожена или преместена извън Украйна; междувременно има значително увеличение на атаките срещу Ирландия“, отбелязват авторите на документа.



Отчетлива тенденция е също „огромното увеличение на атаките срещу Финландия след като тази страни обяви, че ще се присъедини към НАТО“. Паралелно с това и в Тайван се отчита скок в броя на DDoS атаките, което съвпада с публичните събития, свързани с напрежението между Китай и Хонконг, отчита докладът.

Докато DDoS атаките в Северна Америка остават „сравнително постоянни“, доставчиците на сателитни комуникации „преживяват увеличение на мощните DDoS атаки“, отново във връзка с военните и политическите конфликти в горещите точки на земното кълбо.

„Като цяло, няма съмнение, че честотата на атаките е тясно свързана със социално-политическите събития на световната сцена“, заключава докладът.

Авторите посочват още, че в допълнение към упоменатите конкретни държави, „много други страни са преживели скок на DDoS атаките заради продължаващия военен конфликт, политическите събития и дори някои развлекателни събития, които се провеждат по целия свят“.



Максималната честотна лента на атаките е нараснала с близо 60% до 957,9 Gbps, сочи анализът. Много от тези DDoS атаки се реализират чрез ботнет мрежи. Организаторите им се възползват във все по-голяма степен не само от потребителски устройства със слаби системи за сигурност, но и от пролуки в корпоративните мрежи.

Коментари по темата: „Геополитическите събития дадоха тласък на DDoS атаките”

добавете коментар...

  1. aze

    too na kartinkata mqza na geimar

Коментар