Свободни Wi-Fi зони в три столични парка

Достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще стимулира работата на открито
(снимка: А1 България)

Четири зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет в три от най-посещаваните паркове на столицата изгради Столична община съвместно с А1 България, съобщиха от телекома.

Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква” и ул. „Нишава”. Другите локации със свободен Wi-Fi достъп са в Борисовата градина и Докторската градина.

Проектът включва също и специална начална страница, която ще се зарежда на всеки смартфон при използване на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за предстоящи събития от културния и спортния живот на града.

В основата на проекта е технологичната услуга А1 Smart Net, която осигурява безжичен достъп до интернет и позволява създаване на специална начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните. В нея потребителите могат да филтрират анонсите по локация, период и категория – музика, кино, театър, изкуство, спорт и др.

„Достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще допринесе не само върху свободното време на гражданите, но и за един алтернативен начин на работа на открито”, коментира безплатната услуга Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

София се превръща в носител на енергия за трансформацията към умни градове в Европа и от особено значение за това е качествената свързаност в града. Такава е практиката и в новите изцяло умни градове на Южна Корея, например, подчерта Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столична община.

„Достъпът до интернет е част от факторите за постигане на благоприятна градска среда. Превръщането на София в истински умен град не би било възможно без технологиите”, каза Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби” в А1 България.

Специална начална страница се зарежда на смартфона при използване на Wi-Fi мрежата
(снимка: А1 България)

На А1 Smart Net са базирани и изградените в столицата 22 точки за безжичен достъп, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния публичен достъп до безжичен интернет. Те осигуряват безплатен Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в района от улица „Витошка” (църквата „Св. Неделя”) до Националния дворец на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са използвани общо 40 устройства за осигуряване на свободен достъп до интернет за гражданите. Те са специално разработени за употреба в открити пространства и са устойчиви на прах, влага, удар и вибрации.

Технологията позволява от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребителя едновременно при висока натовареност на потребление на интернет. При „прехвърляне” между отделните точки за достъп не са необходими допълнителни настройки или действия. Решението предоставя на общината възможност за управление на услугата през единен онлайн портал.

В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е поставена и иновативна Wi-Fi пейка, със специално соларно зареждане. Тя ще даде възможност на гражданите да заредят смартфона си и да използват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа на открито в близост до пейката.

А1 Smart Net е част от разрастващото се портфолио от ICT бизнес услуги на компанията, сред които са системна интеграция, решения за киберзащита, инфраструктура като услуга и софтуер като услуга, „Интернет на нещата” и др.

Коментар