Перовскитна клетка с меден електрод достига 20,1% ефективност

Медни компоненти могат да направят перовскитните соларни клетки по-евтини и по-ефективни (снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Пекинския технологичен институт разработиха слънчева клетка със заден електрод, изработен от мед, вместо сребро или злато. Тя прескочи 20% ефективност на преобразуването, съобщиха изследователите.

„Медта като изобилен елемент е обещаващ кандидат да бъде електрод заради сравнимите си физически свойства със среброто и златото и проявява добра стабилност, като едновременно с това е на ниска цена“, казва изследователската група.

Слънчевата клетка е създадена на база субстрат от индиево-калаен оксид (ITO), буферен слой от калаен оксид (SnO2), перовскитен слой, транспортен слой и пласт, изработен от мед.

При стандартни условия на слънчева осветеност клетката постига ефективност на преобразуване на мощността от 20,1%, напрежение на отворена верига от 1,084 V и коефициент на запълване от 78,77%, което изследователският екип описва като най-високата ефективност, постигана някога в този тип соларни клетки с меден електрод.

Устройството успява да запази 92% от първоначалната си ефективност след 1000 часа работа, доказват изпитанията.



Учените представиха работата си в доклада „Балансиране на разликата в енергийните нива за ефективни n-i-p перовскитни слънчеви клетки с меден електрод“, който наскоро беше публикуван в Energy Material Advances. Според тях, новата разработка може да осигури приложение на медния електрод в индустриализацията на перовскитните слънчеви клетки.

Коментар