Рансъмуер банда твърди, че е хакнала Ferrari

На автомобилния производител Ferrari се наложи да опровергава хакерски твърдения
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианският автомобилен производител Ferrari разследва изтичане на вътрешна документация. Кибер-бандата RansomEXX твърди, че именно тя е хакнала инфраструктурата на компанията, но това може да не е съвсем вярно.

Множество вътрешни документи, таблици, ръководства за ремонт и други файлове, за които се твърди, че са откраднати от Ferrari, се появиха на сайта за течове, поддържан от RansomEXX. Общият обем на тези данни е относително малък – 6,99 GB.

Всички данни са публикувани в публичното интернет пространство, което само по себе си е доста странно. От Ferrari засега са потвърдили само автентичността на документацията, но не и факта на самата кибератака.

„Ferrari няма доказателства за пробив във вътрешните си системи или рансъмуер атака и информира, че бизнесът и производствените операции на компанията протичат нормално, без никакви смущения. Компанията предприема мерки за идентифициране на причините за случилото се и ще направи всичко необходимо за това”, казва говорителят на фирмата Дарио Еспозито пред Red Hot Cyber.

През декември 2021 г. италианският производител на измервателно оборудване Speroni Spa, партньор на Ferrari, Lamborghini, Fiat, VAG и Brembo, беше атакуван от групата за криптиране Everest. Нападателите откраднаха общо 900 GB данни. През март, а след това и през май 2022 г. операторите на Everest пуснаха за продажба откраднатите данни, с неизвестен резултат.



Засега не може да се потвърди недвусмислено, че 7GB, предоставени от RansomEXX в публичното интернет пространство, са част от кражбата на Everest. Няма информация кога са създадени тези документи.

Коментар