Huawei търси начини да пусне 5G смартфони

Huawei може да се включи на пазара за 5G смартфони, заобикаляйки санкциите на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei търси варианти за пускане на пазара на 5G смартфони, предолявайки негативните ефекти от санкциите, наложени на компанията от САЩ, съобщи Financial Times за плановете на китайския производител, позовавайки се на свой източник.

Публикацията твърди, че през 2023 г. Huawei ще пусне нови смартфони, съвместими с мобилни мрежи от пето поколение. В момента компанията разработва различни стратегии за заобикаляне на американските санкции, които ѝ пречат да купува американски технологии за 5G устройства.



Един от начините е да промени дизайнерските характеристики на устройствата, без да използва усъвършенствани чипове, достъпът до които на Huawei е забранен. Преди санкциите на САЩ компанията произвеждаше процесори Kirin, разработени от дъщерното дружество HiSilicon и произведени от тайванската TSMC.

Сега Huawei преработва своите телефони, за да използва не толкова модерни 5G чипове, произведени от китайски компании. Такива процесори могат да ограничат функционалността на смартфоните, в сравнение с предишните модели на Huawei и конкурентите, включително iPhone 14.

Huawei се озова в епицентъра на нарастващото геополитическо напрежение между Вашингтон и Пекин, което доведе до рязък спад в дела на компанията на пазара за смартфони. През 2021 г. приходите на мобилното подразделение на Huawei са намалели с 50% в сравнение с 2020 г.

„Huawei загуби лидерската си позиция на пазара на мобилни телефони поради американските санкции, наложени преди няколко години. Сега делът на компанията дори на вътрешния пазар продължава да намалява”, казва източникът на FT.

Според двама други информатори на американската медия, една от възможностите за въвеждане на 5G поддръжка в смартфоните на Huawei е използването на специални калъфи. Такива аксесоари вече могат да бъдат намерени на пазара. Китайската Soyea Technology, например, предлага калъф с вграден eSIM модул и поддръжка на 5G.



Няколко седмици след пускането на пазара на линията смартфони Huawei Mate 50 през септември 2022 г., китайската държавна телекомуникационна група China Telecom започна да продава устройствата заедно с 5G калъфи. По-рано през 2022 г. Soyea пусна и калъфи за телефон Huawei P50 Pro.

Стремежът на Huawei да преодолее ограниченията на САЩ и да възвърне позицията си на водещ производител на смартфони в света е въпрос от национално значение за Пекин, тъй като страната се стреми към технологичен суверенитет, казват анализатори, интервюирани от FT.

Коментар