Uber се връща в бизнеса с роботозирани таксита

Роботизираните таксита на Uber ще се доставят от компанията Motional
(снимка: Motional)

Близо две години след продажбата на подразделението си за автономни автомобили, Uber се завръща към бизнеса с роботизирани таксита. Компанията е сключила 10-годишно споразумение с производителя на автономни превозни средства Motional (съвместно предприятие между Hyundai и Aptiv) за въвеждане на самоуправляемите коли в своите платформи за таксиметрови услуги и доставки.

Автоматизираните коли на Motional ще превозват пътници и ще доставят стоки на клиенти на Uber, включително на потребители на услугата за доставка на храна Uber Eats, съобщи The Verge. Същевременно Motional си партнира с основния конкурент на Uber – Lyft, който пусна роботизирана таксиметрова услуга в Лос Анджелис по-рано тази година.

Подробностите за партньорството на двете компании все още са оскъдни. Засега е известно, че автономните превозни средства на Motional ще се появят в услугите на Uber в няколко града в САЩ по-късно тази година.

Говорител на Uber потвърди, че потенциалните клиенти на услугата “роботакси” няма да се регистрират в списък с чакащи или да подписват споразумение за неразкриване, за да участват в програмата за бета тестване на услугата.



Вероятно мащабът на разпространение на услугата роботакси до голяма степен ще зависи от позицията на местните власти. В различните американски щати властите използват различен подход за регулиране на сегмента на автономния транспорт – от тестването на подобни автомобили до пускане по пътищата на пълноценни роботаксита.

Коментар