Тайван е твърдо зад САЩ в новите санкции срещу Китай

САЩ се опитват да забавят технологичното развитие на Китай и чрез своя партньор Тайван
(снимка: CC0 Public Domain)

Спецификата на правните изисквания на САЩ в областта на експортния контрол е такава, че властите могат да забранят на трети страни да си сътрудничат с нежелани контрагенти. В случай на нови санкции срещу Китай, американците могат да въвлекат Тайван в орбитата на своите интереси. Правителството на острова вече изрази готовност да съдейства по всякакъв начин за спазването на изискванията на САЩ.

През седмицата американските законодатели приеха нов пакет от санкции срещу Китай, предаде Ройтерс. Той ограничава доставките на компоненти за суперкомпютри с определена производителност, оборудване за производство на чипове от определен асортимент, както и компоненти за създаване на такова оборудване.



Списъкът на контрагентите със съмнителна репутация включва 31 китайски компании, които САЩ подозират, че използват технологии и продукти от американски произход за нуждите на китайската отбранителна индустрия. На компаниите се дават 60 дни, за да преминат одит, извършен от американски инспектори, и ако на последните не бъде позволено да влязат в индустриални обекти, представляващи интерес за тях, тогава окончателно ще попаднат в списъка със санкции.

Някои участници на пазара са загрижени, че по линия на суперкомпютрите могат да бъдат ограничени дейностите на големи китайски компании от гражданския сектор като Alibaba и ByteDance. Последната е собственик на популярната услуга TikTok и изгражда сървърни системи, които по параметри се доближават до изискването за санкции.

Всъщност американските власти искат да предотвратят появата в Китай на суперкомпютри, способни да доставят повече от 100 петафлопа изчислителна мощност с обем под 1178 кубически метра.

От една страна, много граждански системи, които ще бъдат създадени в Китай през следващите няколко години, ще попаднат под този критерий за санкции. От друга, дизайнерите ще имат стимул да бъдат гъвкави в проектирането на такива системи. Например, системата може да бъде разделена на няколко по-малки възела, които са географски разпръснати, но комуникират чрез високоскоростен оптичен интерфейс.

Солидарни с властите на САЩ, представители на Министерството на икономиката на Тайван заявиха готовност да спазват изискванията на законите на страните, в които се намират седалищата на чуждестранни клиенти, работещи с тайвански компании.

TSMC и UMC, най-големите производители на чипове по договор в Тайван, все още не могат да правят собствени изявления по темата, тъй като се подготвят да публикуват тримесечните си отчети. Въпреки това отношението на TSMC към санкциите, наложени от САЩ на Huawei по времето на президента Доналд Тръмп, показа, че компанията няма да се поколебае да ограничи достъпа на китайски клиенти до своите услуги в съответствие с новите изисквания на Белия дом.



Министърът на икономиката на Тайван Ван Мей-Хуа ще пътува до Съединените щати следващата седмица, за да се срещне с клиенти на големи тайвански компании и да обсъди, наред с други неща, въздействието на геополитическите процеси върху бизнеса с полупроводници.

Коментар