ЕС стартира нова фаза на 6G изследвания

ЕС дава 250 милиона евро за първите проекти, полагащи основите на прехода към 6G (снимка: CC0 Public Domain)

Устойчивостта и надеждността са сред основните приоритети в новия етап от изследователската програма на Европейската комисия за 6G мрежи, който започва следващата година. Представена в края на миналата седмица, инициативата Hexa-X-II ще комбинира работата на 44 организации, за да създаде предварително стандартизирана платформа за 6G.

Проектът ще тръгне през януари и ще продължи през следващите две години и половина. Докато първата фаза на инициативата, Hexa-X, беше по-скоро усилие да се дефинират визията и възможностите на 6G, целта на Hexa-X-II е да започне наистина трудната работа по превръщането на визията в реалност.



Имайки това предвид, 44-те участници са привлечени от цялата „верига на стойността“ на телекомуникациите. Сред тях има оператори, доставчици на различни системи и технологии и представители от различни вертикали, както и изследователски институции.

Hexa-X-II има задачата да изготви план за въвеждане на 6G технологията, но не само. Успоредно с технологичното развитие проектът трябва да се справи и с някои „обществени предизвикателства“. Така например, 6G трябва да да впрегне в работа технологии, които допринасят за постигане на нулев въглероден отпечатък и ограничават потреблението на суровини и енергия.

Освен това 6G ще трябва да играе приобщаваща роля, а не просто да е технологично „нещо“, което е от полза за богатите страни. Надеждността също е начело на дневния ред; мрежите трябва да са стабилни и да предлагат прозрачност от гледна точка на данните, сигурност и поверителност.

Главен отговорник и ръководител на проекта е финландската компания за телекомуникационно оборудване Nokia, която отговаряше и за Hexa-X. Междувременно шведският конкурент Ericsson ще продължи да служи като технически мениджър на проекта.

Hexa-X-II е под шапката на Съвместното предприятие за интелигентни мрежи и услуги на ЕС (SNS JU). Създадено миналия ноември като практическо продължение на политиката на блока за зелен и цифров преход, то има за цел да приведе в съответствие и координира изследователските усилия на държавите-членки за 6G.



SNS JU разполага с бюджет от 1,8 милиарда евро, половината от който идва от хазната на ЕС, и предоставя безвъзмездни средства за научни изследвания и иновации (R&I). Предприятието обяви финансиране на стойност 250 милиона евро за първото си портфолио от изследователски проекти, обхващащи еволюцията от така наречените „средносрочни“ 5G мрежи до експериментални инфраструктури, които евентуално биха могли да се използват за 6G.

Коментари по темата: „ЕС стартира нова фаза на 6G изследвания”

добавете коментар...

  1. дар

    Следователно Nokia и Ericsson ще получат подарък 250 млн. евро.

Коментар