A1 ще предлага на бизнеса частни 5G мрежи

Бизнесът може да се възползва от нова 5G SA технология за автоматизиране на процеси
(снимка: предоставена от А1 България)

A1 България и партньорът на телекома за опорната мрежа Ericsson завършиха интеграцията на последно поколение самостоятелна 5G SA мрежа, която ще даде на бизнеса предимства като сигурност, малко времезакъснение и ефективност.

5G SA мрежата се състои от радиомрежа за достъп (RAN), изградена с оборудване на Nokia, и опорна мрежа dual-mode 5G Core на Ericsson. „Пускането на опорна 5G мрежа, с производител Ericsson, означава, че както 5G радиомрежата, така и опорната ни мрежа са готови за създаване на частни 5G мрежи, които вече можем да предложим за различните нужди на клиентите”, поясни смисъла на проекта Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България.



5G SA решенията вече са налични за бизнес клиенти на телекома, които могат да се възползват от новата технология, за да автоматизират процеси и да решават комплексни проблеми, допълни Ташев.

„Характеристиките на самостоятелните 5G мрежи, като изключително малкото времезакъснение, високи скорости, гъвкавост и високо ниво на сигурност, предлагат много възможности на бизнеса. Освен автоматизация и увеличаване на ефективността, 5G SA ще дадат възможност и за създаване на изцяло нови услуги и продукти”, каза от своя страна Антонио Пасарела, ръководител „Западни Балкани” в Ericsson.

Двете компании ще продължат да развиват технологията, за да предложат „първокласни 5G услуги” на бизнеса и потребителите в страната, увери Пасарела.

В момента A1 България предлага мрежа от пето поколение със смесена архитектура (Non-standalone – NSA) – 5G ULTRA. Тя използва честотна лента с широчина от 100 MHz в спектър 3,6 GHz и разчита на 5G радиомрежа (RAN), изградена с решението Nokia AirScale, и 5G опорна мрежа с оборудване на Ericsson. Заедно те осигуряват малко времезакъснение и скорости, които надвишават 1,5 Gbps.

Телекомът започна да предлага NSA 5G услуги в края на 2020 година и досега е инвестирал над 100 млн. лева в 5G ULTRA. Само през тази година А1 ще инвестира почти 52 млн. лева за разширяване на покритието на 5G до всички населени места с над 3 000 жители и основните курорти в страната, както и в подготовката за 5G SA частни решения.

Частните 5G SA мрежи са основен елемент от концепцията за Индустрия 4.0. Надеждната комуникация с малко закъснение (URLLC) намира приложение в автоматизацията, автономните автомобили, индустриалните роботи, логистичните и промишлени съоръжения, които трябва да бъдат управлявани от централизирана система. Комуникацията през самостоятелни 5G SA мрежи се извършва в почти реално време, което предотвратява забавянето и позволява по-висока продуктивност.



Масираната комуникация между машини е друго приложение на 5G SA мрежите, където те предлагат сигурна свързаност с облака за събиране на голямо количество данни и свързване на огромен брой IoT сензори и устройства.

Като допълнение, 5G SA може да се използва за доставка на сигурен и бърз интернет по мобилна мрежа за бизнес клиенти, които се нуждаят от достъп до вътрешни системи без значение къде се намира потребителят.

Коментари по темата: „A1 ще предлага на бизнеса частни 5G мрежи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Който иска рак, нека прави…

Коментар