Приложение прави смартфона електронен стетоскоп

Смартфон потребителите могат да записват сърдечните си тонове и да ги споделят с доктора (снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните са вездесъщи и все повече разработчици се опитват да “натъпчат” в тези устройства различни функции от ежедневието. Сега едно ново приложение, предназначено да превърне смартфоните в електронни стетоскопи, може да заснеме надеждни, качествени данни за сърдечните удари на потребителите, които след това лекарите да използват за дистанционно наблюдение на прогресията на сърдечните заболявания.

Приложението Echoes е проектирано да изпълнява ролята на традиционен стетоскоп. Потребителите просто поставят микрофона на телефона директно върху кожата си в тиха среда, а плъзгачът на екрана им позволява да настроят чувствителността на микрофона, за да са сигурни, че ще уловят биещото си сърце.



Приложението се разработва от май миналата година. Оттогава досега вече е събрало повече от 100 000 сърдечни записа. Те са добавени към база данни на учените от Kings College London и Университета в Маастрихт в Холандия. Изследователите анализират качеството на звука и се опитват да открият клинични маркери на сърдечни „събития“.

В наскоро публикувано изследване учените съобщават, че са оценили повече от 7500 записа, заедно с данни за пола, възрастта, индекса на телесна маса (ИТМ) и хардуера на телефона.

„Мобилните технологии са жизнеспособен начин за записване на сърдечните звуци и в бъдеще кардиологичните пациенти и лекарите могат да използват домашни записи, за да проверяват за съществуващи или прогресиращи сърдечни заболявания“, казва водещият изследовател, професор Пабло Ламата.

Тъй като телефонът върши работата сам, без допълнителни аксесоари, приложението Echoes може да осигури провеждане на сърдечни записи на всеки човек. Екипът казва, че е необходима още работа, за да се проучи как приложението може да работи със съществуващите решения за наблюдение на сърцето, но дори на настоящия ранен етап възможностите са огромни.



„Нашето проучване отговори на основния въпрос – за широкомащабното приложение на микрофоните на смартфоните като стетоскопи“, казва авторът на изследването Хонгсинг Луо от Университета в Маастрихт. „Резултатите показват, че и потребители без медицинско образование могат да записват сърдечни звуци в достатъчно добро качество за по-нататъшна обработка на сигналите“.

Коментар