Най-големият производител на дронове – в черния списък на Пентагона

Дроновете на DJI попаднаха под нови санкционни ограничения на американските власти
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на отбраната на САЩ публикува обновен списък с компании, които според него представляват заплаха за националната сигурност на страната, поради връзките им с китайското правителство. DJI, най-големият производител на дронове в света, също попада в списъка.

„Ние възнамеряваме да противодействаме на стратегията за сливане на военно-цивилни части на КНР, която подкрепя целите за модернизиране на Китайската народноосвободителна армия (PLA), като ѝ предоставя достъп до напреднали технологии и опит, придобити и разработени от граждански компании, университети и изследователски програми на КНР“, гласи официалното изявление на Пентагона.



„Раздел 1260H нарежда на Министерството да започне да идентифицира, наред с други неща, участници в цивилно-военен синтез, работещи пряко или непряко в Съединените щати“, уточнява декларацията.

DJI, от своя страна, коментира незабавно включването ѝ в черния списък на американската армия: „DJI се отличава като единствената компания за дронове, която ясно осъжда и активно обезсърчава военната употреба на своите продукти, включително спиране на всички бизнес операции в Русия и Украйна, за да се опита да предпази нашите дронове от конфликт в тези държави”.

В допълнение, от компанията посочват, че „DJI не попада в нито една от правните категории за включване в този черен списък”. „Нашата компания не е военна компания в Китай, или в Съединените щати, или където и да е другаде. DJI никога не е разработвала или произвеждала военно оборудване, нито е рекламирала или продавала своите продукти за военна употреба в която и да е страна. Вместо това винаги сме разработвали продукти в полза на обществото и спасяващи животи“.

Това е само последният пример в атаката на американските власти срещу DJI. През 2020 г. компанията беше поставена в икономическия черен списък, което я възпрепятства да прави бизнес с американски фирми. През 2021 г. високопоставен служител призова DJI да бъде добавена към „забранения списък“ на FCC, което би попречило на компанията да продава продуктите си в САЩ.

Миналата година DJI, заедно със седем други китайски фирми, беше добавена към черния списък на Министерството на финансите на САЩ, който включва „компании от китайския военно-промишлен комплекс“.



Въпреки продължаващите забрани и черни списъци, служители от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и ФБР признават, че техните служители все още използват дронове DJI. Засега не е ясно с какви последствия ще се сблъска компанията, след като бъде включена в новия санкционен списък.

Коментари по темата: „Най-големият производител на дронове – в черния списък на Пентагона”

добавете коментар...

  1. Чичо Емо

    Е, това е поредната глупост на хора с управленски позиции в администрацията на САЩ. За кой ли път!!!

Коментар