Задават се глобални правила за криптовалутите

Криптопазарите няма да останат нерегулирани още дълго – сега глобалните икономически сили се надпреварват да наложат правила (снимка: CC0 Public Domain)

Широкомащабни нови регулации, касаещи криптовалутите и криптоактивите, са на път да бъдат утвърдени през настоящата и идните седмици. ЕС, САЩ и Г20 са в надпревара кой първи ще утвърди новите норми. Всяка от тези големи сили се надява да е лидер, защото нейните мерки ще определят глобалните тенденции.

Първите опити за регулиране се случват в момент, в който „крипто-зимата“ срина сектора с около 2 трилиона долара. Понастоящем секторът е до голяма степен нерегулиран в повечето страни. Ясно е само, че трябва да се спазват правилата за защита срещу пране на пари и финансиране на тероризма.



Отвъд това обаче други регулации няма. Инвеститорите се любуват на (и страдат от) един безкрайно свободен пазар, където в рамките на броени часове коините могат да се превърнат в стотици хиляди единици пари – и обратното.

ЕС

В понеделник Комисията по икономическите и паричните въпроси на Европейския парламент гласува за придвижването на дълго обсъждания законопроект за пазарите на криптоактиви – накратко MiCA. Законопроектът вече е на етап на финални преговори с Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент.

ECON прие политиката за крипто-активите с 28 гласа за и един против. Следва превод на текста на всички официални езици на ЕС. Това е следващата стъпка към официалното приемане на новия закон, което ще стане след окончателно гласуване в Европейския парламент.

MiCA включва период на адаптация от 12-18 месеца, за да се подготви за новите регулации. Това означава, че нормата може да влезе в сила през 2024 г.

„Важно е да се гарантира, че законодателството за финансовите услуги на Европейския съюз е подходящо за цифровата ера и допринася за [укрепването на] икономика, готова за бъдещето, която да работи за хората, включително чрез насърчаване на използването на иновативни технологии“, се казва в текста на MiCA.

Г20

Съветът за финансова стабилност (FSB), който координира създаването на финансови правила сред Групата на 20-те големи икономики (Г20), от своя страна направи девет препоръки към страните-членки. Желателно е те да започнат да прилагат мерките по-скоро.

Като цяло препоръката е компаниите за криптоактиви да заделят капитал подобно на банките, когато предприемат подобни дейности.

Клаас Нот, президент на Холандската централна банка, който председателства FSB, каза, че „крипто-зимата“ от последните няколко месеца е мотивирала борда да помисли за съществуващите структурни уязвимости. Според FSB, криптовалутите, които имат обща стойност от около 935 милиарда долара – в сравнение с 3 трилиона долара на пика си през ноември миналата година – не са достатъчно голям бизнес, за да застрашат финансовата стабилност на глобалната икономика, но все пак са необходими правила за регулиране и постигане на вероятно възстановяване.

„Притесненията относно рисковете, които те представляват за финансовата стабилност, вероятно ще излязат на преден план, по-скоро по-рано, отколкото по-късно“, каза Нот в писмо до срещата на финансовите министри от Г-20 във Вашингтон тази седмица.

FSB препоръчва въвеждането на рамка за надзор и управление на рисковете и данните при крипто-фирмите, както и внедряване на планове за плавно закриване на фирми за крипто-активи в затруднено положение. Мотив за предложението е фактът, че няколко крипто-фирми се сринаха по време на неотдавнашните пазарни сътресения.



Основният принцип е, че една и съща дейност трябва да се регулира по един и същи начин, независимо дали е предприета от компания за криптоактиви, банка или доставчик на плащания, и че крипто-фирмите може да се наложи да разделят някои функции, за да гарантират това, каза FSB.

Предложенията бяха пуснати за обществено обсъждане до 15 декември. След това ще да бъдат окончателно оформени до средата на 2023 г., когато се очаква членовете на FSB да ускорят изпълнението им.

САЩ

Белият дом нееднократно е призовавал за надзор и регулиране на пространството на криптовалутите, особено след като местните власти обявиха, че са регистрирали мащабни хакерски атаки от севернокорейски хакери и че използването на криптовалута е имало важна роля в тези събития. Администрацията на президента Байдън обмисля поправки във финансовите и други закони, така че прокурорите да могат да разследват и да се справят с престъпниците, използващи криптовалути.

Местните регулатори също отдавна призовават за по-крути мерки за регулиране на крипто-индустрията. „Честно е да се каже, че САЩ иска да играе водеща роля за това в световен мащаб“, каза Патрик Доуърти, бивш адвокат на Комисията по ценни книжа и борси, който сега е в борда на асоциацията Global Digital Asset and Cryptocurrency Association.



Миналата седмица Суперкомитетът на финансовите регулатори в САЩ, известен като Съвет за надзор на финансовата стабилност, издаде предупреждение, че ако бъдат оставени без контрол, криптопазарите могат да прераснат в „системна финансова заплаха“.

Доколко САЩ ще се опита да повлияе на индустрията и регулациите чрез FSB – предстои да се види.

Индустрията недоволства

Междувременно Съветът за крипто-иновации – индустриална организация на бранша – предупреди, че „един твърд подход може да постави тази технология на колене“. Линда Дженг, главен глобален регулаторен директор на групата, каза в изявление, че глобалната координация „е добро нещо. Това означава, че компаниите нямат десетки различни правила, които да следват. Но ние се насочваме към web3 икономика и се надяваме, че регулаторите ще обмислят ползите от това, което една web3 икономика може да направи“.

Коментар