Microsoft приложения в новите VR очила на Meta

Първият софтуер от външен разработчик, който ще върви на Meta Quest Pro, ще включва MS Teams и Microsoft 365 (снимка: Meta)

Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Meta, обяви новите „слушалки за виртуална реалност“ на компанията, наречени Meta Quest Pro. Цената им е 1500 долара, а Microsoft е един от външните софтуерни разработчици, чиито приложения ще вървят на Meta Quest Pro.

Устройствата за виртуална реалност ще започнат да се доставят на 25 октомври. Тяхната цена шокира света, защото е с 1100 долара повече от слушалките Quest 2 на Meta. Новият модел се базира на компютърен чип Snapdragon, разработен съвместно с Qualcomm.

Meta Quest Pro предлагат някои функции за смесена реалност, които могат да съчетават елементи от виртуалния и физическия свят. Зукърбърг рекламира това като важна характеристика в създаването на метапространството.

Специален гост на дебюта бе главният изпълнителен директор на Microsoft – Сатя Надела. Той коментира партньорството с Meta, което цели да „пренесе“ някои от приложенията на неговата компания за съвместна работа в устройствата от серията Quest.

Списъкът с приложения на Microsoft, до които хората ще имат достъп с устройство Quest, включва чата на MS Teams, пакета софтуер за продуктивност Microsoft 365 и облачната услуга за игри Xbox.



„Ще можете да играете 2D игри с вашия Xbox контролер, прожектиран върху масивен екран в Quest“, каза Надела. „Рано е, но сме развълнувани за това, което предстои“, загатна мениджърът на Microsoft.

Коментар