PayPal губи милиарди от мерки срещу дезинформацията

PayPal се зарече да глобява с по 2500 долара за „дезинформация“ и „реч на омразата“, но прогони много потребители (снимка: CC0 Public Domain)

С близо 1300% са скочили търсенията в Google на израза „Как да изтрия PayPal” в дните, след като компанията обяви нова политика за реагиране на дезинформацията. Фирмата оповести, че ще глобява с по 2500 долара своите потребители за разпространение на „дезинформация“ и „реч на омразата“.

Цената на акциите на компанията спадна с повече от 6% в понеделник. Това доведе до загубата на над 6 милиарда долара от пазарната капитализация на PayPal.



PayPal е известна с това, че прогонва субекти и коментатори заради техните политически и социални възгледи. Наскоро фирмата разкри предстояща промяна в своята политика за „приемлива употреба“. Стана ясно, че PayPal е решила да забрани популяризирането на „дезинформация“, както и на „омраза, насилие, расови или други форми на нетолерантност, която е дискриминационна“. Информацията за новата политика се появи в The Daily Wire.

Клиентите реагираха остро, когато PayPal каза, че потребителите, за които е установено нарушение на новата политика, могат да бъдат отговорни за „щети“ и да бъдат глобявани с по 2500 долара. Това включва „дебитиране директно от вашия акаунт в PayPal“ за всяко нарушение, като случаите се разглеждат „единствено по усмотрение“ на компанията. Преди да публикува първоначалната си история, The Daily Wire се свърза с PayPal за дефиниции на добавените условия, но не получи отговор, уточниха от изданието.

Само ден след анонса PayPal заяви, че новите насоки са публикувани „по грешка“ и се извини „за объркването, което това е причинило“. Въпреки това в Twitter хиляди клиенти изразиха презрението си към новата политика и обявиха, че възнамеряват да закрият профилите си. Търсенията в Google за фрази като „как да изтрия PayPal“ станаха хит.

Сред хората, които разкритикуваха PayPal за новата политика, бяха редица законодатели, коментатори и инвеститори, както и бившият президент на PayPal Дейвид Маркъс и съоснователят на PayPal Илон Мъск. „Трудно ми е да критикувам открито компания, която обичах и на която дадох толкова много“, каза Маркъс в социалните медии. Той посочи, че отменената актуализация на политиката „противоречи на всичко, в което вярвам“.

Съобщението и отмяната на „сгрешената“ политика се случиха броени дни след като PayPal анулира три профила, свързани с Тоби Йънг – коментатор, който управлява британска организация с нестопанска цел, наречена „Съюз за свободно слово“ (Free Speech Union). Организацията защити клиенти като актьора Ръсел Бранд, който наскоро премести шоуто си от YouTube в Rumble в отговор на цензурата от предишната платформа.



PayPal също санкционира Gays Against Groomers – група, която се противопоставя на сексуализирането на децата, както и еволюционния биолог Колин Райт. Компанията показа банер с шестцветна дъга в своите канали в социалните мрежи и и заяви, че е „отворена за всички“.

Коментари по темата: „PayPal губи милиарди от мерки срещу дезинформацията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Когато вкарат цифровите валути на централните банки, след нарочния, целенасочен финансов колапс, който го приеме, това за него ще е ежедневие, роб до края на живота си ще бъде, няма да има накъде да бяга.

Коментар