1000% ръст в отвличането на акаунти от социални мрежи

Над 3/4 от отвлечените профили в социални медии през последната година са в Instagram (снимка: CC0 Public Domain)

Отвличането на акаунти в социалните медии е достигнало епидемични размери през последните 12 месеца, според статистически данни на Ресурсния център за кражба на самоличност.

Организацията с нестопанска цел, която предоставя помощ на жертвите на кражба на самоличност, разкри в своя доклад за 2022 г., че отвличанията на профили в социални медии са се увеличили с 1000% за една година. 85% от жертвите споделят за кражба на акунт в Instagram, а 25% са претърпели кражба на профил във Facebook.



70% от жертвите на отвличане на акаунт са установили, че техните профили са завинаги заключени. Пак според доклада, 71% са имали приятели, с които хакерите са се свързали от компрометирания профил.

Навярно е лесно този тип престъпление да бъде пренебрегнат и счетен за „просто неудобство“, отбелязва докладът, но то може да има дълбоко финансово и емоционално въздействие върху хората. Например, 27% от жертвите на отвличане на акаунти са споделили, че са пропуснали приходи от продажби, след като са изгубили контрола върху каналите си в социалните медии.

„При някои хора, за които социалните медии са комуникационна платформа за семейството и приятелите, загубата на достъп може да варира от раздразнение до сърцераздирателно преживяване“, коментира Майк Паркин, старши технически инженер във Vulcan Cyber. „За други, които правят пари от Instagram, YouTube или TikTok, загубата на акаунта им може да означава значителен удар върху доходите“.

Специалистите казват, че тенденцията не бива да се подценява, защото е по-сериозна в сравнение с фишинга. Ако човек получи фишинг писмо от чуждестранна банка, например, той може да подмине проблема, защото няма сметка във въпросната кредитна организация. Но когато е компрометиран личен профил, хората, общуващи с неговия собственик, изначално подхождат с доверие. Всички сме склонни да се доверим на съобщенията, получени от приятел в социална мрежа.



Това означава, че отвличанията на акаунти са доста силно оръжие за зложелателите. За жертвите е трудно да разберат какво се случва. Техните приятели най-вероятно ще подходят без съмнения към предложените действия, активни линкове и споделени материали. Самите оператори на социални мрежи трябва да предложат по-сериозни мерки за автентикация, съветват специалистите по киберсигурност.

Коментар