Intel ще съкрати хиляди заради спад на РС пазара

Съкращенията в Intel са неизбежни на фона на слаб РС пазар, смятат анализаторите
(снимка: Intel)

В края на този месец Intel трябва да отчете финансовите си резултати за третото тримесечие. Но събитието ще бъде предшествано от болезнено решение на компанията да намали броя на персонала, според източници, на които се позовава Блумбърг. Сметката може да възлезе на хиляди съкратени служители, в някои отдели – до 20% от наличния състав.

Опасения за неизбежността от съкращения изразиха по-рано анонимни служители на компанията в страниците на социалните мрежи. Към края на юли Intel имаше 113 700 служители, но следвайки примера на много компании от полупроводниковата индустрия, спря да наема нови специалисти от лятото.



На предишната тримесечна конференция главният финансов директор каза, че Intel ще бъде принудена да съкрати разходи през третото тримесечие на тази година. Според различни оценки, някои отдели на Intel ще загубят всеки пети служител, но това важи по-скоро за професионалистите, занимаващи се с продажби и маркетинг.

Продажбите на компютри и лаптопи през третото тримесечие са намалели с 15% или 20% на годишна база, съобщиха тази седмица анализаторите от Gartner и IDC. Половината приходи на Intel все още са зависими от PC сегмента, така че текущите пазарни тенденции подкопават финансовите резултати на компанията.

Според собствените прогнози на Intel, приходите ѝ за годината може да намалеят с 11 милиарда долара спрямо очакваните. Някои анализатори смятат, че оборотът на Intel за третото тримесечие ще намалее с около 15%. Маржът на печалбата също се доближава до 45% спрямо историческите 60%.

В тези условия е необходимо да се предприемат мерки за намаляване на разходите, а съкращаването на част от персонала е традиционният начин за постигане на това. Фиксираните разходи на Intel биха могли да достигнат 25 или 30 милиарда долара, според някои експерти, а съкращаването на персонал ще намали тази сума с 10 до 15 процента.

Предишното голямо съкращаване на персонал от страна Intel беше през 2016 г., когато около 11% от служителите или 12 000 души загубиха работата си. Тази година цената на акциите на Intel падна с повече от 50%, а само през последния месец те загубиха 20% от стойността си. Ръководството трябва да намали разходите, за да спечели доверието на инвеститорите.



Дивидентите също са под въпрос, но публичното предлагане на акции на дъщерното дружество Mobileye трябва да осигури на Intel приток на капитал, което е добра новина на фона на мрачната тенденция като цяло за РС пазара и в частност – за компанията.

Коментари по темата: „Intel ще съкрати хиляди заради спад на РС пазара”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Йорданe успокой се, че от тия вълнения ще вземеш да изпушиш. Интел ще минат и без теб.

  2. Йордан

    Ужасна новина 🙁

    Купувайте, братя! Купувайте! Нека не допускаме братята американци да изпадат в подобни ситуации.

    Купете си по няколко бройки от най-скъпите интелски процесори, оставете си само 1, а останалите счупете с чук и ги изхвърлете в боклука. Отново казвам, трябва да направим всичко възможно да вдигнем Интел на крака.

Коментар