Бум на сделките с центрове за данни

За девет месеца в света са сключени 140 M&A сделки в индустрията на центровете за данни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължава силната динамика на сделките по сливане и поглъщане (M&A) в индустрията на центровете за данни. Нови данни на Synergy Research показват, че през първите девет месеца на 2022 г. по света са сключени 140 такива сделки на обща стойност 30 милиарда долара.

Освен това се подготвят още няколко споразумения за сливания и придобивания на стойност 17 милиарда долара. Повечето от тях се очаква да бъдат официално приключени до края на годината. Ако добавим към това транзакции, които са извършени без предварително публично известие, тогава нивото на активността на M&A в индустрията на центровете за данни тази година може да се сравни с рекордните нива от 2021 г.



Миналата година е имало 216 сделки за центрове за данни на стойност над 49 милиарда долара, отчита Synergy Research. Това е с 41% повече от резултата за 2020 г., който възлиза на 34 милиарда долара и се считаше за рекорд.

Забележителна тенденция на пазара на центрове за данни напоследък е притокът на частни средства. Ако в периода от 2015 г. до 2018 г. делът на частните инвеститори представляваше само 42% от общия размер на сливанията и придобиванията, то с нарастване на M&A активността през 2019-2021 г., делът на частния капитал в общата стойност на сделките се увеличи до 65%. Според резултатите за първите три тримесечия на 2022 г., този дял вече надхвърля 88%.

Централните събития на текущата година бяха закупуването на американския гигант за центрове за данни CyrusOne от инвестиционните компании KKR и Global Investment Partners за 15 милиарда долара, както и придобиването на Switch от инфраструктурните инвеститори DigitalBridge Group и IFM Investors за 11 милиарда долара.

През 2021 г. имаше още две подобни мегасделки на стойност около 10 милиарда долара всяка – поглъщането на операторите на центрове за данни CoreSite и QTS. Това са най-впечатляващите споразумения за сливания и придобивания в историята на индустрията.

И четирите придобити компании в последните две години са сред 15-те най-големи доставчици на услуги за колокация в света, а на американския пазар те заемат от трето до шесто място, отстъпвайки по мащаб само на Equinix и Digital Realty.

Търсенето на изчислителна мощност в центровете за данни непрекъснато нараства, коментира Джон Динсдейл, старши анализатор в Synergy Research. Тенденцията се подхранва от бързото разрастване на пазарите на облачни услуги, разширяването на т.нар. хипермащабни оператори на центрове за данни и продължаващото разпространение на цифрови услуги за потребителите и бизнеса.



„За операторите на центрове за данни това е добра новина, но проблемът е, че дори най-големите от тях не могат самостоятелно да осигурят необходимото финансиране за растеж, така че те все повече прибягват до външни инвеститори или продажба на нестратегически активи”, казва Динсдейл.

В същото време бързо развиващата се екосистема от центрове за данни „е магнит за фирми за частни капиталови инвестиции с големи парични резерви, търсещи атрактивни възможности за дългосрочни инвестиции”. Имайки това предвид, не се вижда краят на бума на M&A в индустрията на центровете за данни, заключава анализаторът.

Коментари по темата: „Бум на сделките с центрове за данни”

добавете коментар...

  1. Лелее

    Вече съм убеден че новините не е нуждно да се разбират важно е да се пише нещо за съдържание?
    Какво правят тез центрове бе хора кфо наливат данни за какво? На кого са полезни или е поредното гугъл драйв?
    Може статия лелеле колко много сливания поглъщания – и накрая ако не си навътре в тоя бизнес нищо не си разбрал.
    Потрес слагайте едно каре в оранжево с обяснение за какво става дума моля не е откритие това от 10ки години го има.

  2. Anonymous

    Имайки това предвид, не се вижда краят на бума на M&A в индустрията на центровете за данни, заключава анализаторът.

    Не се вижда края ма бума – ми нъли глътнахне всичко , кво ще предобивяте още ?

    ТОЗИ ПЪТ Е РАЗЛИЧНО.

  3. Anonymous

    рекордните нива от 2021

    Рекорд означава балон!

Коментар