София приема първото дрон експо на Балканите

Тактическият дронкоптер UAV SYS-178 осигурява наблюдение и разузнаване в реално време
(снимка: Inter Drone Expo)

Първо по рода си технологично събитие на Балканите ще отвори врати в София след броени дни. Изложението за дронове и безпилотни машини Inter Drone Expo ще се проведе от 20 до 23 октомври в Интер Експо Център, който е организатор на събитието съвместно с Консорциум Международно дрон изложение.

На стартовата площадка вече е моделът Orion 2. Това е „привързана безпилотна летателна система (T-UAS)”, поясниха от Balkantel. Казано иначе, тя осигурява постоянно въздушно наблюдение, получава директно захранване от земята и се побира само в два куфара. Трансферът на данни е високоскоростен и максимално сигурен. Orion 2 не може да се хакне или да се прехвърлят данни чрез привързаното устройство, уверяват от компанията.



Почти неразрушима и с много приложения е машината Intruder SE от GEP. На проведените тестове безпилотната летателна система за тактическо разузнаване, спасителни операции и проникване в сгради е доказала, че: издържа до 20 м свободно падане върху бетон; водоустойчива е до един метър и топлоустойчива до 95°C за 3 минути, благодарение на специалните полимери.

Създателите на Intruder SE са внедрили инфрачервено нощно виждане, свръхчувствителен микрофон, автономна наземна станция, батерия с над 7 часа издръжливост на наземната станция, криптирани комуникации и други практични технологии.

БАН ще участва с три собствени разработки на изложението
(снимка: Inter Drone Expo)

Някои от машините на изложението се произвеждат у нас. Такава е UAV SYS-178 – тактически дронкоптер, създаден от самоковската фирма Samel-90. Тежи 25 кг и е подходящ за автоматичен и автономен полет. Дронкоптерът осигурява наблюдение и разузнаване в реално време. Кодиран линк поддържа връзка с контролната станция. Компанията представя и своя анти дрон смутител с маневрен дизайн.

С три собствени разработки в изложението се включва Институтът за космически изследвания и технологии към БАН. Учените ще представят самолет със съчленено крило, безпилотен коптер с продължително време на полета и трикоптер с борден компютър с управление и предаване на данни по 5G мрежа.

Автожирите комбинират характеристики на самолет и хеликоптер
(снимка: Inter Drone Expo)

Внимание заслужават и българските автожири. Създадени от правешката НИКИ Ротор Авиейшън, моделите Kallithea и Lightning имат висока надеждност, компактни размери и гъвкавост на управлението. Комбинирайки характеристиките на самолет и хеликоптер, за излитането и кацането им са нужни между 50 до 100 м. Машините са подходящи за въздушно разузнаване, антитерористични операции, картографиране и др. В конструкциите на машините е използван карбон.

Двата автожира са със сходен корпус. Най-осезаемата разлика е решението опашката на Lightning да излиза от витлото, за което създателите му споделят, че „в световен мащаб никой друг не се е осмелил да направи това”.

DJI Mavic 3 Enterprise предефинира индустриалните стандарти за малки комерсиални дронове
(снимка: Inter Drone Expo)

Copter.bg участва с индустриални продукти на DJI, сред които е DJI Matrice 300 с технология, заимствана от модерните авиационни системи. С възможност за закачане на 3 камери, той лети до 55 минути, сканира и позиционира 6-посочно.

Селекцията от камери за DJI Matrice 300 включва опции DJI Zenmuse L1 с Livox Lidar модул, IMU с висока точност и 1-инчов CMOS сензор на 3-осна стаблизация. В комбинация с DJI Terra предоставя целодневно 3D данни в реално време. В DJI Zenmuse P1 е интегриран full-frame сензор със сменяеми обективи с фиксиран фокус към 3-осната стабилизация за фотограметрични полетни мисии.



Посетителите ще видят и изцяло новите индустриални дронове DJI Mavic 3 Enterprise и Mavic 3 Thermal. Те предефинират индустриалните стандарти за малки комерсиални дронове с компактността си, дълго полетно време, 4/3” CMOS 20MP камера с механичен затвор и 56х хибридно увеличение и опционален RTK модул за прецизност. Вepcията с термокамера има резолюция 640×512 пиксела и еквивалентно фокусно разстояние 40 мм.

Специално за модерното селско стопанство са предназначени дроновете DJI Agras T10 и T30. Тези машини издигат на следващо ниво ефективността на пръскането.

Коментар