БАИТ налита на ИО, заради “странен” търг

“Държавната фирма Информационно обслужване продължава да прилага добре познатите на ИТ бранша практики от миналото. Възползвайки се от факта, че не е задължена да спазва ЗОП, ИО обяви на 29 октомври процедура за избор на изпълнител на проект „Реализация на Системата за контрол на вноса – аспекти сигурност и безопасност” с цена на тръжната документация 300 лева.” Това се казва в прес-съобщение от Българската асоциация за информационни технологии, разпространено до медиите в петък следобед.

БАИТ напомня, че съгласно Закона за обществените поръчки цената на тръжната документация не може да надвишава разходите за еднократното й копиране. Мнението на ръководството на Информационно обслужване по този въпрос, изразено по-рано днес в коментар пред TechNews.bg, е, че като търговско дружество компанията не е задължена да спазва ЗОП.

По-странен, според БАИТ, е срокът за предаване на оферти – 3 ноември. Между обявлението и крайния срок “предвидливо” са оставени събота и неделя, през които едва ли ще може да се купи документацията и да се подаде оферта, казват от ИТ асоциацията.

“Софтуерът трябва да е готов до 15 февруари. Какво точно ще представлява той е трудно да се каже, без да се види заданието, но като се имат предвид сериозните изисквания към фирмите както към оборот (5 милиона лева за последните три години и 1,5 милиона от три софтуерни проекта в държавната администрация за същия период), така и към сложност на предишни проекти, изпълнявани от тях, едва ли става въпрос за софтуер, който се пише за два месеца. Най-вероятно става въпрос за вече реализиран продукт, който да бъде заплатен подобаващо”, подозира БАИТ.
 
Редакционен коментар: Има ли бъдеще за ИО?…

Коментар