Китай строи 600 MW слънчева централа на 4000 м надморска височина

Една от най-високо разположените фотоволтаични инсталации в света се намира в Синчуан, Китай – на 4000 м. н. в. (снимка: CC0 Public Domain)

Китайският енергиен гигант State Power Investment Corp. (SPIC) включи пилотно фотоволтаично съоръжение, разположено на 4000 метра над морското равнище. Компанията планира да завърши соларния парк до септември 2023 г.

Пилотната слънчева електроцентрала се намира близо до град Джъндоу в китайската провинция Съчуан. Тя е част от проект за 600 MW електроцентрала, който SPIC изгражда в района, и ще се използва за демонстрационно цели.



Изграждането на соларни масиви на голяма надморска височина дава големи възможности, но носи и редица предизвикателства. Колкото по-високо е разположен соларният масив, толкова по-разреден е въздухът и по-малка е вероятността да го засенчват облаци. Това би трябвало да означава много по-голяма производителност.

От друга страна, тежките метеорологични условия са трудни за преодоляване. Фотоволтаиците трябва да са изготвени така, че да могат да стопяват снега, който е много вероятно да вали през голяма част от времето. Също така трябва да се има предвид, че обледяването може да създаде редица проблеми.

SPIC казва, че пилотното съоръжение е изградено след тестване на 127 различни дизайна на фотоволтаични инсталации на мястото на съоръжението. Компанията отбелязва, че надморската му височина варира от 3900 метра в най-ниската си част до 4500 метра в най-високата.



Сега енергийният гигант планира да завърши соларния парк до септември 2023 г. и твърди, че той ще се превърне в технологичен еталон за всички бъдещи фотоволтаични паркове, изградени на голяма надморска височина.

Коментари по темата: „Китай строи 600 MW слънчева централа на 4000 м надморска височина”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Слагаш по два реотана на фотоволтаик и готово. Няма да има сняг и заледяване.

Коментар