След пандемията: времето в офиса не е за самостоятелна работа

При хибридната работа смисълът на ходенето в офиса е да се общува с колеги и да се работи в сътрудничество (снимка: CC0 Public Domain)

След популяризиране на хибридната работа много хора вече разделят седмицата си между „работа у дома“ и „ходене до офиса“. Но престоят в офиса трябва да е възможност да правите неща, които не могат да се правят у дома, твърди Стюарт Бътърфийлд, главен изпълнителен директор на Slack. Седенето на бюро със слушалки не е едно от тях, допълва той.

Изглежда шефът на платформата за онлайн съобщения не би стигнал до крайност, твърдейки, че служителите трябва да оставят лаптопите си у дома, но все пак подчертава, че трябва да има „ясна линия относно това каква е целта на събирането“ в служебните пространства.



Размишлявайки върху офисите преди пандемията, Бътърфийлд казва, че неговата фирма е посветила 80% от площта си на работна организация, която наподобява фабрика. При нея служителите са изолирани един от друг чрез сепаратори и цялото пространство наподобява птицеферма. Служителите са затворени всеки сам в своята „кокоша клетка“. Всеки е само на бюрото си, вторачен в екрана и със слушалки на главата си, без да говори с колегите си. „Това беше малка загуба“, споделя шефът на Slack.

Днес работното пространство на Slack прилича повече на социален клуб, казва мениджърът на компанията. Той иска хората да идват на работа, за да работят съвместно, да си говорят, да изграждат взаимоотношения лице в лице. Останалото, което се върши самостоятелно, може да се прави от дома.

„Най-доброто, което можем да направим, е да създадем удобна среда за хората – за да се събират и наистина да се забавляват“, казва Бътърфийлд. Той приема, че някои хора ще предпочетат да работят на пълен работен ден в офиса, защото или не могат, или не искат да работят от дома си.

Според него, младите хора, сега започващи кариерата си, обикновено предпочитат да бъдат в офиса с връстниците си. Така им е по-забавно, а и усещат по-добре духа на компанията.

„Трудно е да си представите да започнете кариера веднага след университета и да не можете да отидете в офиса, да не можете да се срещнете лично с всички тези хора“, размишлява Бътърфийлд. „Но мисля, че по-голяма част от работещите със знание с течение на времето ще се спрат на някакъв модел с редовни интервали на събиране“.

Бътърфийлд наистина има особено отношение към срещите на живо. Той защитава идеята на Джеф Безос, че при служебна среща е най-добре всеки участник да прочете текст, около шест страници, за да се запознае с основните неща, вместо да гледа презентации на PowerPoint. Смисълът на срещата е в говоренето, общуването, обмена на идеи.



„Вероятно има 20% или 30% срещи, които всъщност не трябва да са срещи. По-ефективно би било да се проведе писмена комуникация“, смята Бътърфийлд. Нещо, което просто може да бъде изпратено по електронната поща, не заслужава да се превръща в среща, по неговите думи.

Коментар