Philips 27E1N5600HE – качествен монитор за офиса

27-инчовият Philips LCD 27E1N5600HE/00 заслужава вниманието на всеки бизнес и фрилансър
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Лесен за монтаж, удобен и функционален, щадящ зрението –  мониторът Philips LCD 27E1N5600HE/00 обещава добро потребителско преживяване за съвременния работещ човек, който прекарва значителна част от деня си пред екрана, но и често отсъства, отнасяйки със себе си своя лаптоп. 

В ерата на мобилните компютри и големите телевизори все по-често започваме да оборудваме и работните места с качествени дисплеи. Те са предизвикателство, когато работим динамично и често тръгваме по задачи, вземайки своя лаптоп, а после се връщаме и „връзваме” ноутбука към куп периферни устройства – мишка и клавиатура, монитор, външни памети и др.

Затова Philips LCD 27E1N5600HE/00 трябва да е в радара на вниманието на всеки работодател, голям или малък, и на всеки уважаващ себе си „фрилансър”. Видимо 27-инчовият монитор идва от марка, която е гаранция сама по себе си. Като цяло удобството потвърждава, че името си заслужава.

Quad HD качество

Този модел предлага детайлна и висококачествена картина с разделителна способност Quad HD, тоест 2560×1440 пиксела. Това означава прецизно, висококачествено изображение, което съответства на изискванията на работещите с графични технологии – CAD/CAM и 3D програми, обработка на изображения и видео, анимация и др. Разбира се, такава висока резолюция ще радва и всички други, които боравят с големи графични пространства, например огромни таблици с много колони.

Съотношението между страните е 16:9, а плътността на пикселите е 108,79 PPI. Времето на отговор от 4 ms може да изглежда „тегаво” за любителите на игри, но за класически офис-задачи е напълно достатъчно. При гледане на видео обаче MPRT от 1 ms (време за реакция на движеща се картина) намалява размазването, за да осигури ясно и гладко излъчване на кадрите.


Грижа за зрението и здравето

Дисплеят има вградена технология за намаляване на трептенето, която облекчава очите. Това е постигнато чрез собствена разработка на Philips, която включва и регулиране на яркостта. За намаляване на отразяваната светлина помага и възможността за накланяне на дисплея напред и назад.

Редуцирано е и излъчването на синя светлина в късите части от синия спектър. За тази светлина е известно, че влияе зле на очите, а също и на нервната система. Разработена с грижа за здравето на хората, прекарващи значително време пред екрана, технологията Philips LowBlue Mode използва интелигентен софтуер за намаляване на късовълновата синя светлина.


USB-C монитор

Един от аспектите, които правят Philips 27E1N5600HE/00 особено привлекателен, е наличието на USB-C вход, който позволява мониторът да се свърже към компютъра чрез USB-C кабел с подаване на мощност. Това е ценно предимство, защото спасява потребителите от плетениците от всевъзможни кабели за най-различни предназначения и цели.

USB-C е вече почти универсален порт, а регулаторните усилия на ЕС са на път да го направят повсеместен, така че използването на конектор тип C във все повече видове електроника обещава по-голямо удобство за всички потребители.

Несъмнено е отлично постижение, че Philips свежда до минимум използването на кабели и обемисти адаптери. Освен това, когато свържат USB кабел тип C към монитора, потребителите могат да се възползват от всички входове на гърба му, което понякога може да се окаже по-удобно от добавянето към компютъра на десетки стърчащи кабели, преходници, разклонители, хъбове и прочее периферни устройства.

Например, мишката и клавиатурата могат да се свържат директно към задната част на монитора и така работният лаптоп ще е постоянно със свободни портове. Трябва ли човек да си тръгне – грабва го и потегля, разкачвайки само един кабел; при завръщането в офиса отново не се налага да „забоде” кабелите на всички различни периферни устройства.

Уптра-лесен монтаж

Philips LCD 27E1N5600HE/00 пристига в класическа кутия за монитор. В нея има всичко, което може да е нужно на потребителя, за да ползва устройството. Има и кабели – различни, за всякакви предпочитания и ситуации. Вътре откриваме:

  • монитор
  • стойка за него
  • HDMI кабел
  • USB-C към USB-A/C-Y кабел
  • Захранващ кабел
  • Ръководство за потребителя
  • Бърза инструкция

Сглобяването и монтирането е изключително лесно. Не са нужни никакви инструменти, никакво усилие, нито за момент не се налага някой друг да задържи, повдигне, подпре – собствените две ръце са напълно достатъчни. Стойката се закрепва с винт, който е вграден и, противно на очакванията, може да се затегне без отвертка – има си малко лостче, което служи за завиване.

За тези, които искат повече пространство на бюрото, има възможност и за VESA монтаж на стена.


Завъртане и наклон

С този Philips 27E1N5600HE/00 намирането на най-удобната позиция е почти мигновено за правилната и комфортна употреба. Можем да завъртим дисплея по часовника или пък обратно, с известно повдигане на стойката може да бъде завъртян до 90 градуса, тоест да застане вертикално. Наклонът на дисплея варира от -5 градуса (наведен напред, с „челото” надолу) до +20 градуса (наведен назад).

Единственият малък недостатък е, че по време на завъртане няма ясен, отчетлив индикатор кога мониторът е достигнал оригиналната си позиция, тоест абсолютно хоризонтиран. Това е маловажно за повечето хора, но тези, които държат на симетрията, ще трябва да хоризонтират „на око”.

Дизайн, входове, бутони

Стремежът към изчистен, минималистичен изглед е определил вида на този офис-монитор. Предницата е изключително семпла – по нея няма бутони, копчета или каквото и да е, което да разсейва окото.

На гърба на монитора, насочени вертикално, са налице един HDMI 1.4 порт, един DisplayPort 1, един USB-C 3.2 Gen 1 порт, както и четири USB 3.2 порта. Пак на задния панел се намира и аудио-порт за слушалки или колонки.

Бутонът за включване също е скрит на гърба на монитора. Той се достига с дясната ръка (съжалявам, левичари!) и се намира на няколко пръста навътре зад долния десен ъгъл. Всъщност, бутонът за включване служи и за управление на настройките на  27E1N5600HE/00. Копчето се мести подобно на джойстик нагоре-надолу и наляво-надясно за придвижване из менютата. По този начин с него се навигира в софтуера за контрол на параметрите.

Звук и камера

Мониторът има вградени две колонки по 3 вата. Най-вероятно някой ще възрази, че те не вадят най-качествения звук, но човек, който държи на доброто озвучаване, не би разчитал точно мониторът да му го осигури – допълнителните колонки или слушалки решават този въпрос. Със сигурност колонките осигуряват достатъчно качествен звук за провеждане на видеоконферентен разговор, слушане на нечия презентация или лекция – накратко за работа.

Най-сетне, голямото бижу на този монитор е неговата 5MP камера с вграден микрофон с потискане на шума. Уебкамерата е сертифицирана за използване на Windows Hello, тоест има сензори за лицево разпознаване.

Технически данни

  • Тип LCD панел: IPS
  • Подсветка: W-LED
  • Размер: 27 инча/68,6 см
  • Покритие на екрана: Срещу отблясъци, 3H, замъгляване 25%
  • Съотношение на размерите на картината: 16:9
  • Максимална разделителна способност: 2560×1440 при 75Hz
  • Плътност на пикселите: 108,79 PPI
  • Време на отговор (типично): 4 ms
  • MPRT: 1 ms
  • Яркост: 300
  • Контраст: 1000:1
  • Зрителен ъгъл: 178º (хор.)/178º (верт.)
  • Цветова гама: NTSC 102,2%, sRGB 114,18%
  • Цветове: 16,7 млн.
  • Честота на сканиране: 30-114 kHz (хор.)/48-75 Hz (верт.)
  • Защита на очите: Flicker-free технология, LowBlue режим на работа
  • Входове: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB-C, USB 2 Gen 1 – 4 бр. (за поточно изтегляне с 1 зa бързо зареждане)
  • Камера: 5MP с Windows Hello сертификация

Заключение

Philips 27E1N5600HE/00 е отличен партньор за динамично работещите хора, които често отсъстват от офиса. Картината е ясна и детайла, цветовете са добри, кабелите са малко, удобствата са много. Визията е изчистена и минималистична. Гъвкавостта удовлетворява съвременните нужди от завъртане и накланяне на дисплея за ергономична и здравословна работна среда, както и за съвместна работа. Единственият реален недостатък на този модел е неговият енергиен клас – това е устройство с енергиен клас G, което навярно се обяснява с типа и качеството на панела.

Наличност и цена

Офис мониторът Philips 27E1N5600HE/00 е достъпен в търговската мрежа у нас от официалните партньори на бранда. Моделът се предлага на крайна клиентска цена от 859 лв. с ДДС и гаранция 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар