GSMA призова за край на цифровото разделение

55 процента от глобалното население е онлайн по данни от края на 2021 година (снимка: CC0 Public Domain)

Браншовата организация GSMA призова всички фирми, свързани с индустрията на телекомуникациите, да засилят междусекторното сътрудничество, за да направят възможно „цифровото включване” – осигуряване на интернет достъп за всички хора по света. Призивът дойде след като проучване показа, че 3,2 милиарда души продължават да нямат достъп до интернет, въпреки че са в зони на покритие.

Последните данни на индустриалната асоциация показват напредък от гледна точка броя на хората, които имат достъп до интернет. Към края на 2021 година 55 процента са били онлайн – в сравнение с 43 процента в края на 2017 г.

В изявлението се посочва, че глобалното широколентово покритие е 95% в края на 2021 г. Все пак свързването на последните 5% „остава важно предизвикателство“, според GSMA. Изброените от GSMA бариери включват цифрова грамотност, финансов натиск, липса на достъп до продукти, свързани с мрежата, и рискове за сигурността.

Сред всички 3,2 милиарда, които остават офлайн, 93 процента се намират в страни с ниски и средни доходи, където мобилният телефон е единственият начин за достъп до интернет услуги. Социалните и икономически фактори, включително различията между половете и уменията, пречат на това население да има достъп до критична информация, здравеопазване, образование и заетост.



GSMA също така подчерта въздействието на пандемията за забавяне на усилията за преодоляване на цифровото разделение. Към това асоциацията добавя и липсата на каквото и да е значително повишаване на осведомеността за мобилните интернет услуги.

Генералният директор на GSMA Матс Гранрид призова „правителствата и организациите по света да работят заедно с мобилната индустрия и да превърнат цифровото включване в истински приоритет“.

Коментар