Облекчават процедурите за използване на дронове

„Работим по въвеждането на максимално облекчени административни процедури за използване на дронове”, заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов
(снимка: МТС)

Министерството на транспорта и съобщенията работи по въвеждане на максимално облекчени административни процедури при използването на дронове, за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданите, заяви заместник-министър Николай Найденов по време на откриването на изложението Интер Дрон Експо днес в София.

Ще бъде осигурена възможност за равен достъп до пазара на икономически оператори за предоставяне на U-Space услуги, както и за определяне на точните географски зони. Те ще са съобразени с правилата за безопасност и сигурност, като ще се изисква предварително разрешение за експлоатация или забрани за използването на дронове, поясни Найденов.



„Важно е заедно с експерти от сектора да определим правилните механизми на работа и контрол, както и адекватните географски зони за безопасност и сигурност, използвайки най-добрите световни практики. Така ще гарантираме икономическото развитие, неприкосновеността на личния живот и опазването на околната среда”, каза зам.-министърът.

Предстои тези въпроси да бъдат осъдени в Министерството на транспорта и съобщенията на постоянна работна група за координационен механизъм за U-Space, уточни Николай Найденов.

Коментар