Лари Елисън: Не е правилно пазаруването да е пред здравето

Здравеопазването се нуждае от единна база данни с досиета на пациенти, смята Лари Елисън
(снимка: Oracle)

Главният технологичен директор на Oracle и основател на компанията Лари Елисън постави здравеопазването в центъра на вниманието по време на своята встъпителна реч на Oracle CloudWorld 2022. „Изградихме невероятни глобални системи за кредитиране, но не и за здраве,” заяви Елисън. „Даваме приоритет на пазаруването пред здравето – и това не е правилно“.

Емблематичният мениджър от ИТ индустрията очерта визия за единна електронна база данни за пациенти, разположена над множеството разнообразни, разпръснати и фрагментирани бази данни, които съществуват в момента. Тезата на Oracle е, че настоящите системи за електронни здравни досиета са ориентирани по-скоро към доставчика, отколкото към пациента. Затова са разпръснати и фрагментирани в много несвързани бази данни.

Това може да има катастрофални последици за хората. Елисън даде пример с предполагаема автомобилна катастрофа, която се случва на гражданин в далечен град, докато пътува по работа. Въпреки че доставчикът на здравни услуги може би ще разполага с много кредити и друга информация, която не е свързана със здравето, той няма да има пълна медицинска картина на здравето на пациента, претърпял инцидента, а това може да доведе до фатална грешка.

Фокусът на Oracle върху здравеопазването не е от вчера. Компанията от десетилетия се представя за надежден партньор на „здравния сектор“. Неотдавна Oracle реши да се разгърне в областта с придобиването на Cerner – доставчик на ИТ услуги в здравеопазването. През декември 2021 г. Oracle купи Cerner за $28,3 милиарда, което бе най-голямата ѝ сделка от поглъщането на NetSuite за 9,3 млрд. долара през 2016 г.



При обявяване на намерението на Oracle да придобие Cerner, Елисън каза: “С това придобиване корпоративната мисия на Oracle се разширява, за да поеме отговорността да предостави на преуморените медицински специалисти ново поколение по-лесни за използване цифрови инструменти, които позволяват достъп до информация чрез хендсфри гласов интерфейс за защитени облачни приложения”.

По неговите думи, новото поколение медицински информационни системи обещава да намали административното натоварване на медицинските специалисти, да подобри неприкосновеността на личния живот на пациентите и резултатите и да намали общите разходи за здравеопазване.

Коментар