Следващите санкции на САЩ срещу Китай: квантовите технологии

С нови ограничения САЩ ще се опитат да спре напредъка на Китай в квантовите технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на Белия дом проучва възможностите за нов контрол върху износа, който би ограничил достъпа на Китай до някои от най-напредналите изчислителни технологии, като експериментални квантови изчисления и софтуер за изкуствен интелект.

Тези мерки, ако бъдат приети, ще последват скорошните ограничения на САЩ срещу Китай, които целят да ограничат способността на Пекин да вгражда усъвършенствани полупроводникови материали в оръжия и системи за наблюдение, отбелязва Блумбърг. В допълнение, новите правила, приети от администрацията на САЩ по-рано този месец, вече ограничиха участието на американски граждани в китайски технологични компании.



Миналия месец съветникът по националната сигурност Джейк Съливан спомена технологиите, свързани с компютри, включително микроелектроника, квантови информационни системи и изкуствен интелект, сред разработките, които „ще играят огромна роля през следващото десетилетие”. Той също така отбеляза важността на контрола върху износа за „поддържане на възможно най-голямо превъзходство” над потенциални противници.

Квантовите изчисления са нова технология, която може значително да увеличи скоростта на компютрите, като им позволи да решават проблеми отвъд способностите на сегашното поколение машини. Очаква се квантовите компютри да променят технологиите за сигурност, тъй като могат да бъдат достатъчно мощни, за да дешифрират всякакви пароли и да заобиколят защитите за криптиране.

В момента администрацията на Байдън работи върху изпълнителна заповед за създаване на механизъм за скрининг на инвестициите в определени китайски технологии, които биха могли да включват квантови изчисления и софтуер за изкуствен интелект.

На фона на действията на администрацията на САЩ, която все повече изгражда стена около своите модерни технологии, акциите на технологичните компании в Китай продължават да падат. Китайските производители на хардуер Naura Technology и ACM Research поевтиняха съответно с 6,1% и 8,7%, докато акциите на Piotech се сринаха с цели 13%.



Бюрото за промишленост и сигурност на Министерството на търговията, което играе ключова роля в разработването и налагането на контрол върху износа, засега не е коментирало официално подготвяните от Белия дом нови ограничения.

Коментар