Tesla пита света къде да слага супер-зарядни станции

Всички хора по света могат да гласуват къде да бъдат разположени новите суперзарядни станции за електромобили на Tesla (снимка: CC0 Public Domain)

Искате ли супер-зарядна станция за електромобили близо до вас? Вече можете да гласувате къде да бъдат следващите станции на Tesla. Компанията се е заела да изгражда мрежа от супер-зарядни станции, за да покрие големите градски райони и пътищата по света, но сега прави обществено допитване, за да запълни пропуските в плана си.

В нарочно изготвен уебсайт Supercharger Voting, посветен на избора на супер-зарядни станции, хората могат да дадат до пет гласа за местата, за които смятат, че най-много се нуждаят от обекти на Tesla. Желаещите могат да търсят избрания от тях град и картата ще се фокусира върху него, показвайки близките потенциални местоположения на станции, които вече са получили много гласове, както и места със супер-зарядни, които вече са част от мрежата.

В същия сайт, върху картата има и класация от дясната страна, която показва кой град има най-много гласове. Към момента повечето от градовете с най-много гласове са в САЩ, Германия и Италия. Четири града имат по над 2000 гласа. С над 600 гласа на 90-то място се нарежда Варна, а Русе е малко по-напред с над 670 гласа и 84-то място.

Не е ясно колко станции планира да построи Tesla въз основа на резултатите, нито колко дълго ще тече гласуването. На сайта на инициативата се посочва, че потребителите могат да се връщат на всеки три месеца, за да гласуват отново в нов цикъл. Дори хора, които не притежават електромобил Tesla, могат да гласуват в анкетата.



През лятото беше оповестено, че електрически превозни средства и от други марки скоро ще могат да използват станциите за презареждане на Tesla, въпреки че не е ясно кога компанията ще направи необходимата актуализация, за да се случи това. Все пак обещанията на Мъск често закъсняват, така че може и да не се случи толкова скоро, колкото ни се иска.

Коментар