Учени използват Starlink в ролята на GPS

Сателитната технология на Starlink може да се използва и като алтернатива на GPS
(снимка: Starlink)

Учени от Тексас откриха нов начин за използване на наличните повече от 3000 сателита Starlink в орбита. Потенциално съзвездието на Илон Мъск е в състояние да замени няколко дузини GPS спътници, използвани за навигация.

Въпреки че има хиляди сателити Starlink в ниска околоземна орбита и GPS сателити в една от шест много по-високи орбити, правейки по две обиколки на ден, и двете съзвездия изпълняват донякъде сходни функции – те излъчват радиосигнали към Земята. Сигналите на Starlink се използват за предаване на данни в глобалната мрежа, докато сигналите от няколко GPS сателита се използват за триангулиране на приемника на Земята и определяне на точното местоположение на потребителя.



Екип от изследователи от лабораторията за радионавигация на Тексаския университет вярва, че Starlink ще бъде подходяща като резервна система за глобално позициониране. Първоначално SpaceX – компанията зад проекта Starlink – подкрепи идеята, но по-късно изследователите трябваше да се справят сами, без помощ от собственика на сателитното съзвездие.

Учените са купили терминал Starlink и абонамент, който им позволява да предават видеоклипове в YouTube 24 часа в денонощието. Системата е свързана с близка антена, която е използвана за улавяне на редовно повтарящи се сигнали за синхронизация, за да помогне на приемниците на Starlink на Земята да поддържат непрекъсната връзка със сателитите. В същото време не са правени опити за “хакване” на самите сигнали, достатъчно е било само тяхното наличие.

Сигналите за синхронизиране се изпращат на точно определени интервали: четири последователности на всяка милисекунда – подобен принцип се използва от GPS. Като се имат предвид информацията за сателитното движение на Starlink, която е отворена, за да се избегнат сблъсъци с други обекти, източникът на сигнала и колко далеч е сателитът, е възможно да се определи местоположението на приемника на Земята с точност от около 30 м.

Разбира се, такива показатели не могат да се сравняват с милиметровата точност на GPS, в случая за военни цели. Но според учените, ако SpaceX все пак реши да подкрепи експеримента и да добави допълнителни данни към синхронизиращия сигнал на Starlink, точността ще достигне по-малко от метър, което е сравнимо с точността на GPS за търговска, невоенна употреба.



Проблемът не е само в това, че такъв сигнал може да бъде заменен от злонамерени лица, но и че досега SpaceX не е проявявала интерес да се конкурира с GPS системите, така че не се очаква помощ за проекта от компанията. Както отбелязват учените, ако SpaceX им помагаше, разработването на технологията щеше да отнеме много по-малко от 2 години.

Коментар