Intel: Санкциите срещу Китай бяха неизбежни

През следващия половин век геополитиката ще се определя от местоположението на предприятията за производство на полупроводникови чипове, смята Пат Гелсингър
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

От встъпването си в длъжност през февруари миналата година, главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингър е защитник на необходимостта от разширяване на производствения капацитет за чипове в САЩ. Само в Охайо компанията очаква да инвестира 100 милиарда долара за изграждане на авангарден производствен клъстер. Санкциите срещу Китай в процеса на такова изместване на баланса той нарече неизбежно явление.

Говорейки за санкциите, които принуждават китайските компании и техните чуждестранни контрагенти да получат специални лицензи за износ от САЩ, за да доставят чипове и оборудване за производството им Китай, шефът на Intel нарича подобни мерки „геополитически неизбежни”. „Поради тази причина промяната в баланса във веригите за доставка на чипове е толкова важна”, , цитира думите му Уол Стрийт Джърнъл.



През юли тази година Гелсингър говори в Конгреса на САЩ като част от група лобисти, заинтересовани от получаване на държавни субсидии за развитие на полупроводниковата индустрия в страната. Приетият по-късно пакет от закони предвижда отпускане на до 53 милиарда долара от бюджета на САЩ за подобни инвестиции.

Тази седмица шефът на Intel се върна към вече известната си метафора за петролните запаси, които определяха развитието на геополитиката през предходните петдесет години. През следващия половин век, според бизнесмена, геополитиката ще се определя от местоположението на предприятията за производство на полупроводникови чипове.

Гелсингър смята, че до края на десетилетието Азия ще намали дела си на пазара на услуги за производство на чипове от сегашните 80% на 50%. В същото време САЩ ще могат да увеличат дела си до 30%, а Европа ще получи 20%. Ако такъв сценарий се реализира, тогава „всички ще бъдем добре”, уверява CEO-то на Intel.

Настоящият спад на пазара на полупроводници всъщност не притеснява главния изпълнителен директор на компанията, тъй като той е убеден, че до края на десетилетието световният оборот от чиповете ще нарасне значително – от $600 милиарда до $1,1 трилиона. Според прогнозите, тримесечните приходи на самата Intel трябва да намалеят с 21% до 15 милиарда долара.



Гелсингър засегна и темата за предстоящото публично предлагане на акции на дъщерното дружество Mobileye. Според него, моментът за това не е най-добрият, но Intel вижда подобна мярка като начин за максимизиране на своя потенциал.

Автономните превозни средства, смята Гелсингър, ще станат широко разпространени след три години. Извън САЩ обаче самоуправляемите коли ще се появят още по-бързо, тъй като местните законодатели са по-снизходителни към работата им по обществените пътища отколкото американските регулатори.

Коментар